Da li se bojite Zika virusa?

Autor:

SZO kaže da u Srbiji nema zabeleženih slučajeva virusa Zika. Međutim, to ne znači da ih neće biti. Da li vas to brine?

Zika virus drma svet, ali ne i Srbiju. Kod nas nema zabeleženih slučajeva, rekli su iz Svetske zdravstvene organizacije, koja je proglasila je globalnu vanrednu situaciju zbog brzog širenja ovog virusa.

Kažu, takođe, da je Zika opasan koliko i Ebola.

Broj zaraženih naglo je skočio sa 147 u 2014. godini na 2.400 u 2015. godini.

Procenjuje se da bi u Severnoj i Južnoj Americi u narednoj godini moglo da bude čak četiri miliona slučajeva obolelih od tog virus!

Poslednji slučaj, i prvi u SAD, je zabeležen u Teksasu. Pacijent u Dalasu, najverovatnije je zaražen seksualnim putem, saopšteno je iz Centra za kontrolu zaraznih bolesti. Pacijent nije putovao u oblasti u kojima je zabeležen virus zika, ali je partner te osobe boravio u Venecueli.

U Brazilu je zabeleženo 2.700 slučajeva beba rođenih sa deformitetima za koje se sumnja da su izazvani zikom, a vlasti u Brazilu su pozvale žene da odlože rađanje.

Smptomi nakon zaraze su groznica, osip, bolovi u mišićima i konjuktivitis.Tegobe većine zaraženih traju do nedelju dana, ali u nekim slučajevima taj virus može biti i smrtonosan.

Ne postoji vakcina.

Virus zika se prenosi krvlju, uglavnom putem komaraca - "Aedes aegypti" i "Aedes albopictus", poznati pod zajedničkim nazivom - tigrasti komarac.

Kažu da ih nema kod nas.


Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici -MONDOZabava, kao i na Twitteru@Mondo_zabava.

Sve vesti