• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta čitati do 18. preporučuju zvezde Šopen festa

Izvor mondo.rs

Violončelistkinja, mecosopran i flautista za MONDO preporučuju tri knjige koje bi svako trebalo da pročita do punoletstva.

U cast "Belgrade Chopin festa" koji je trenutno u toku na više lokacija u Beogradu, pitali smo istaknute umetnike koji nastupaju na ovoj manifestaciji da nam preporuce knjige koje bi svako trebalo da procita do punoletstva.

Violoncelistkinja Sandra Belic

Nastupala je širom sveta kao solista sa orkestrima, nagradena je priznanjem UMUS-a za najbolji koncert (2003), umetnicki je rukovodilac "Cello festa", dobitnica nagrade za najbolju interpretaciju na Tribini savremene muzike u Beogradu, i cak cetiri kompozitora posvetili su joj svoja dela.

"Citam malo zbog problema sa vremenom, uglavnom opuštajucu literaturu, kratke price ili detektivske romane", rekla nam je violoncelistkinja.

Koja Vam je omiljena, ili knjiga koja je ostavila najveci utisak na Vas?

"To su, zapravo, skoro sve knjige Tomasa Mana, sa akcentom na obimna dela kao što su 'Josif i njegova braca', 'Dr. Faustus' ili 'Carobni breg'. Veliki umetnik, suštinski poznavalac ljudske (u svom delu 'Gospodar i pas' i psece) duše, zaljubljenik i poklonik muzike veci od mnogih muzicara, Tomas Man je svoj ne tako brojni, ali sveobuhvatni opus zacinio fantasticnim, za mene licno tako znacajnim humorom".

Koje tri knjige biste svakome preporucili za citanje do 18. rodendana, i zašto baš te knjige?

"U stilu gore navedenog, naravno, Tomas Man, 'Ispovesti varalice Feliksa Krula', knjiga ne tako zahtevna za citanje kao ranije pomenute sage i tetralogije, ali isto puna sjajnih životnih zapažanja, zabavnih obrta i protkana humorom, i to, na momente do suza. I. B. Singer, 'Madionicar iz Lublina', knjiga o zanosu, strasti, spremnosti na zlocin i cudesnom razrešenju kroz pokajanje. Istu pripovedacku snagu imaju i price Isaaka Babelja 'Crvena konjica' i 'Price iz Odese'. Preporucujem i neko od kapitalnih poetskih dela kao što su Danteova 'Božanstvena komedija' ili Geteov 'Faust'. Za one sa manje strpljenja preporucujem knjigu Rilkeovih pesama sa fenomenalnim prevodom Branimira Živojinovica".

Mecosopran Tanja Obrenovic

Dobitnica je više republickih i saveznih nagrada, nastupala je na svecanom koncertu primadone Katje Ricareli u Beogradu, snimala sa Orkestrom Radio-televizije Budimpešta i ostvarila trajne snimke sa Simfonijskim orkestrom RTS-a. Angažovana je kao solista Opere i teatra Madlenianum i kao vokalni solista RTV Beograd i Novi Sad. Nastupala je na BEMUS-u, BELEF-u, NOMUS-u i Budva Grad teatru. Ostvarila je zapažene uloge u operama Verdija, Rosinija, Pucinija, Mocarta, Bizea, Maskanjija, Hristica...

Kaže da se trudi da cita što više, ali je trenutno skoncentrisana na strucnu literaturu, pa uglavnom cita note.

"Kada se završi dan i želim da se opustim, knjiga ima svoje mesto na nocnom stocicu. Mogu reci da uvek nešto citam. Veci deo dana to su note, a kasnije ih zameni neki novi svet koji postavlja pitanja, nudi odgovore ili natera da se traže novi. Iskreno najviše volim da citam kada sam na odmoru, jer mogu da se potpuno posvetim uživanju u knjigama. Nisam pobornik citanja na pametnim uredajima i ljubomorno cuvam svoju biblioteku. Ne mogu precizno da kažem šta najviše volim, jer me ima u svim žanrovima. To je isto kao kada biste me pitali imam li omiljenu ulogu. Svaka nosi neki novi doživljaj, saznanje i ne može se zameniti nicim drugim. Trenutno citam 'Bezdno' Svetlane Velmar Jankovic".

Teško je izdvojiti omiljenu knjigu, ali ovom prilikom Obrenoviceva istice "Igru staklenih perli" Hermana Hesea, "pricu o smislu života kroz koju se preplicu znanje i umetnost".

Koje tri knjige biste svakome preporucili da procita do punoletstva, i zašto baš te tri?

"Definitivno Egziperijevog 'Malog princa', ne postoji osoba koju ovo štivo ne prati tokom celog života, zatim 'Sliku Dorijana Greja' Oskara Vajlda da biste je par godina kasnije otkrili na nov nacin i Šekspira, 'Romea i Juliju', bez obzira na to što sam plakala".

Flautista Ljubiša Jovanovic

Dobitnik je najprestižnijih nagrada i društvenih priznanja, kao što su Aprilska nagrada grada Beograda, Svetosavska za poseban doprinos razvoju obrazovanja i vaspitanja, Zlati beocug, godišnje nagrade UMUS-a i mnoge druge. Dve i po decenije bio je solo flautista Beogradske opere i baleta, Simfonijskog orkestra RTS-a i Beogradske filharmonije. Osnivac je i predsednik Orkestra "Camerata Serbica" i festivala BUNT, a od 2015. i umetnicki direktor uglednog medunarodnog takmicenja "Anton Eberts" u Novom Sadu.

"Za citanje se uvek mora naci vremena. Knjiga obogacuje unutrašnji svet umetnika, razvija maštu, dopušta nam da se opustimo i "plovimo" po nepreglednim prostranstvima umetnosti. Trenutno su mi najbliži Murakami i Pamuk, njihove knjige sa radošcu otkrivam i uživam u njima".

I Jovanovic se slaže da je omiljenu knjigu teško odabrati, ali istice dela kao što su "Majstor i Margarita" (Bulgakov), "Pred ogledalom" (Kaverin), Dostojevski i "Idiot", "Pešcanik" (Kiš), Pekicev "Novi Jerusalim"...

"Knjige koje su obogatile moje detinjstvo i promenile pogled na život, umetnost i sve što nas okružuje su Egizperijev 'Mali Princ', Vernova knjiga '20.000 milja pod morem', 'Grof Monte Kristo' Aleksandra Dime, 'Agonija i Exstaza' Irvinga Stouna..."

Beogradski festival posvecen stvaralaštvu Šopena traje do 3. marta, pogledajte program!

Ne propustite ni ostale preporuke knjiga!

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE