• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU odobrila novi gasovod – Srbija izvisila

Izvor MONDO/Tanjug

Evropska komisija odobrila je ugovor potpisan između grčke vlade i Transjadranskog gasovoda (TAP), čime je dozvoljen ulazak novog gasovoda u Evropu, navodi se na zvaničnoj internet stranici Evropske komisije.

Za razliku od Južnog toka, koji je trebalo da prolazi kroz Srbiju, ali je sprečen iz Brisela jer je Gaspromov projekat, TAP-om će gas teći stotinama kilometara južnije od Srbije, sa slabim izgledima da neki krak krene ka severu i otvori drugu liniju gasa za srpsku industriju i domaćinstva.

Grčka - Albanija - Italija

Gasovod TAP bi trebalo da transportuje prirodni gas iz nalazišta Šah Deniz u Azerbejdžanu do Evrope. U dužini od 870 km, TAP će se povezati sa Transanadolijskim gasovodom (TANAP) na tursko-grčkoj granici, a planirano je da ide od grčke granice preko Albanije do Italije ispod Jadranskog mora.

"Evropska komisija je zaključila da je ugovor između grčkih vlasti i Transjadranskog gasovoda u skladu sa evropskim propisima o državnoj pomoći", navodi se u zvaničnom saopštenju Evropske komisije.

Ugovorom je propisano kako će se izgraditi i upravljati gasovodom TAP, čija će gradnja početi sredinom ove godine, i definišu se obaveze svih strana uključenih u ovaj projekat, objavljeno je na sajtu Grik riportera.

Ugovorom je, takođe, predviđen poseban poreski režim za TAP na period od 25 godina od početka rada.

Ovaj projekat će, kako je saopštila Evropska komisija, poboljšati bezbednost i diverzitet evropskih energetskih zaliha, bez nepotrebnog narušavanja konkurencije na jedinstvenom tržištu.

"Današnje odobravanje ugovora o TAP-u je važan korak ka završetku projekta Južni gasni koridor", izjavio je potpredsednik Evropske komisije zadužen za Energetsku uniju, Maroš Šefčovič.

Komentari 19

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Naivčina

Definitivno protiv ulaska u EU

fićko

...izgleda da je u srbiji sve amaterizam jer nema prave strategije i planiranja kako bi srbija napredovala...svi vidimo kako eu već 20 godina zeza srbiju...2018 počinje da se primenjuje zakon dekarbonizaciji u eu...srbija je još uvek tehnološki u 19 veku jer se oslanja na energiju od uglja...u srbiji je problem što nevidimo ono što je očigledno...napr. bolivija siromašna južnoamerička država za 300 miliona dolara postaje nuklearni centar tog dela sveta uz pomoć rusije...zašto ne razmišljamo na vreme o nuklearnoj energiji kao alternativi uglju...rusi su u nuklearnoj oblasti u svetskom vrhu...danas su atomske centrale sigurne i pouzdane...sve ovo nije teško razumeti, zar ne?

Aaaaa

Ispalise nas ko metak

special image