• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veliki dan za Srbiju - Prodata Železara

Izvor MONDO/Agencije

Vlada Srbije i kineski Hestil potpisali su danas kupoprodajni ugovor za Železaru Smederevo, kojim je ta kineska kompanija preuzela 98 imovinskih celina železare za 46 miliona evra.

Ugovor su u Železari Smederevo potpisali ministar privrede Željko Sertić i predsednik kompanije Hestil Ju Jong, uz prisustvo premijera Aleksandra Vučića i ministara.

He stil je jedini dao ponudu za kupovinu imovine Železare po ceni od 46 miliona evra koju je Vlada Srbije prihvatila 5. aprila.

Premijer Vučić dočekan je porukama podrške građana, a govor je počeo rečima: "Napisali su mi za danas lep govor, ali ne mogu da ga čitam pred vama! "Danas je važan i veliki dan za sve nas i ovo je veliki dana za vas radnike Železare, zaslužili ste ga posle mnogo godina neizvesnosti da li će biti posla sutra. Zato vam čestitam", rekao je Vučić. Šta je još rekao premijer pročitajte OVDE.

Dobrodošlicu novom vlasniku Železare poželela je i predstavnica zaposlenih u Železari Jelena Pasarić Pavić.

Otpravnik poslova ambasade Kine Lu Šung izjavio je posle potpisivanje ugovora  da je to prva kineska investicija u veliko srpsko preduzeće i dodao da je time strateško partnerstvo Kine i Srbije podignutu na viši nivo.



Verujem da vas Hestil neće razočarati i da će doneti razvoj, zaštitu prava radnika i dati doprinos lokalnoj zajednici, rekao je on i izrazio uverenje da će železara biti model saradnje Kine i evropskih zemalja.

Gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović uverena je da će dolazak kineske kompanije Hestil preporoditi Smederevo.

"Smederevo sada čeka velika budućnost, ocenila je ona i zahvalila" svima koji su doprineli da se ostvari ugovor o kupovini Železare. "Ovo je veliki dan za Smederevo, veliki dan za Srbiju", poručila je ona i požežela premijeru Srbije dobro zdravlje.

"Prilikom svake posete Srbiji osećam da je zemlja puna snage i vitalnosti, a verujem da se to može pripisati vitalnosti srpskog naroda i rukovodstvu na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem", izjavio je predsednik kompanije Hestil Ju Jong.

"Mi smo zadivljeni profesionalnošću i stručnošću srpskog tima koji radi na ovom projektu u Smederevu, a to je dodatno ojačalo našu odlučnost da investiramo ovde", rekao
je on.

Radnici Železare su u fabričkom krugu držali transparente sa Vučićevim fotografijama i porukama "Hvala što si verovao u nas", "Zajedno u budućnost", "Železara oslonac srpske privrede".


U vili Zlatni breg u Smederevu, letnjikovcu dinastije Obrenović, biće organizovan ručak za predstavnike diplomatskog kora, novinare, mnoge ugledne ličnosti iz javnog života zemlje, bivše direktore Železare i predstavnike sindikata, privatizacione savetnike.

Dokazati poreklo čelika

Vlada Srbije će posle prodaje Železare morati da Evropskoj komisiji dostavlja dokaze da se iz Srbije ne "prepakuje" čelik iz Kine koji se u svetu prodaje po damping cenama i narušava konkurenciju na tržištu EU. Takođe, po propisima EU zabranjeno je da država finansijski pomaže čeličane.

Budući vlasnik Železare planira da u tu fabriku investira 300 miliona evra, dostigne maksimalnu proizvodnju od 2,1 miliona tona i zadrži svih 5.050 radnika.

He stil je najveći proizvođaččelika u Kini koji ima godišnji proizvodni kapacitet od 50 miliona tona i zapošljava u svetu više od 120.000 radnika.

Grupa poseduje 37 visokih peći, među kojima 23 visoke peći imaju kapacitet preko 1.000 kubnih metara, i u 2015. godini je proizvela 47,8 miliona tona čelika.

Poslovni prihodi te grupacije iznosili su 43,7 milijardi dolara u 2015. godini, a ukupna dobijena sredstva su bila 53 milijarde dolara.

He stil ima 70 direktnih i indirektnih kompanija van Kine, u više od 30 zemalja i regiona, kao što su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Australija, Južna Afrika, Kanada, Singapur, Švajcarska i Hong Kong.

Ta kineska kompanija ima i većinski udeo u Duferku, koji ima najveću nezavisnu globalnu prodajnu mrežu u industriji čelika.

Železara Smederevo je od 2012. godine u vlasništvu države, kada je otkupljena za jedan dolar od američkog Ju-es stila koji se povukao iz Srbije kad je usled krize na tržištu čelika počeo da redovno pravi gubitke.

Komentari 161

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Srb

Neznam, ali sve vas smeta! Sto onda birate SNS ?

corto

Nigde ni jedna jedina rec o ceni za koju je prodata ni o dugovima Zelezare. Postoji prica da je prodata za 150 miliona manje nego sto je bila proslogodisnja ponuda.

aleksandar

Jadna je ta Srbija kad je za nju veliki dan kad proda nesto... Sto ne oporavite neku firmu nego samo rasprodajete i nije vas sramota da potencirate to kao neki svoj uspeh?

special image