• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Plate i penzije treba da budu zamrznute i 2017."

Izvor Beta

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je danas da je za budžetske uštede i ozdravljenje javnih finansija najvažnije da plate budu zamrznute i u 2017. godini, dok penzije treba da budu zamrznute i u 2017. i u 2018.

 Fiskalni savet - plate da ostanu zamrznute Izvor: MONDO, Petar Stojanović
Izvor: MONDO, Petar Stojanović



On je na konferenciji za novinare kazao da su zamrzavanje plata i penzija jedine mere koje mogu da daju dovoljne uštede, naglasivši da racionalizacija broja zaposlenih ne može da bude zamena.;

Petrović je dodao da su u Srbiji trenutno izdvajanja za penzije i plate u javnom sektoru veća od ekonomske snage privrede i potrebno je da se penzije smanje na 11 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a plate na osam odsto BDP-a.

"Penzije bi i tada bile na gornjoj granici održivosti, dok bi plate bile na dobrom nivou, jer je stari cilj da plate budu na sedam odsto BDP-a preteran", kazao je Petrović.


Prema njegovim rečima,  javne investicije su nedovoljne i moraju da se povećaju za jedan procenat i budu bar četiri odsto BDP-a, jer su one potrebne za privredni rast i najbolja su mera fiskalne politike.

Petrović je naveo i da je u Srbiji kvalitet infrastrukture loš, precizirajući da svi drugi za investicije izdvajaju četiri do pet odsto BDP-a.

On je dodao i da je za ozdravljenje javnih finansija u srednjem roku neophodno da učešće deficita budžeta padne na 0,5 odsto BDP-a na kraju 2019, i to smanjuje javni dug za oko 2,5 odsto BDP-a godišnje.

Tek kada javni dug padne ispod 60 odsto, kako je naglasio Petrović, moguće je ozdravljenje javnih finansija, a to bi moglo da bude 2025. godine, a za to su potrebne i velike uštede.

Prema rečima Petrovića, polovina neophodnih ušteda mogla bi da dođe od reformi Poreske uprave i od reforme javnih preduzeća i privatizacije, a ostalo mora da bude ušteda u budžetu i to uglavnom od plata i penzija.

On je podsetio da je u opštoj državi posao napustilo do sada 15.000 ljudi, i to najviše prirodnim odlivom, zbog odlaska u penziju, i da je realno očekivati smanjenje tog broja za još 10 do 15 hiljada i oko 6.000 ljudi na lokalnom nivou.

"Ostalo smanjenje mora da se temelji na ozbiljnim planovima reformi. Naročito su potrebne reforme u zdravstvu i u školstvu, a ulaganja u te oblasti su dugoročni temelji za privredni rast. Ne sme da se ide u racionalizaciju na silu", rekao je Petrović.

Prema rečima Petrovića, osnovni cilj smanjenja deficita na 0,5 odsto jeste to što se tako smanjuju i ogromna izdavanja za kamate, koja su 3,5 odsto BDP-a, a Srbija je rekorder po plaćanju kamata, 1,2 milijarde evra godišnje.

On je naglasio i da je u poslednjih godinu dana deficit države trajno smanjen za više od milijardu evra, što je dobro, ali je naglasio da i dalje ostaju izazovi pored smanjenja deficita i reforma javnih i okončanje privatizacije državnih preduzeća.

Tagovi

Komentari 10

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

MULEN ROSE

DOKLE CE TE JASITI NA PENZIONERIMA GOSP. MINISTRI? OD NJIH SU POSTENO ODBIJENI DOPRINOSI SAMO SU TE PARE UKRADENE?!!?!

doerther

Ovo je ludilo... Kada ćete PRIMORATI PRIVATNIKE DA PRIJAVE SVOJE ZAPOSLENE, DA IM UPLAĆUJU POREZE I DOPRINOSE I DA IM NE DELE CRKAVICU VEĆ DEO DOBITI... Kada ćete prestati sa reformama oročenim na dve godine?

Djoka

Plate će biti zamrznute sve dok imamo skupštinu od 250 poslanika + pokrajinsku skupštinu + dve vlade (republičku i pokrajinsku) + agencije koje rade posao za dve vlade.

special image