Smrt, ipak, može da se predvidi?

Autor:

Postoji li nova faza u životu koja najavljuje smrt? Postoji kod voćnih mušica, tvrde naučnici i pitaju se postoji li tako nešto i kod ljudi.

1
A- A A+

  Pre oko 25 godina pretpostavljali su kako postoje dve faze u našim životima - detinjstvo i odraslo doba.

Veću šansu za smrt pripisivali su odraslom dobu. Kasnije su zaključili kako postoji i treća faza - kasni život - kod kojeg su šanse za smrt najveće, što je nekako i logično.

Naučnici Univerziteta Kalifornija u SAD, uradili su istraživanje na voćnim mušicama i otkrili kako dve nedelje pred smrt odlažu daleko manje jajašaca nego inače. I to nije zavisilo o tome koliko su stare.

Ista stvar ponavljala se i kod mušice stare 60 dana, kao i kod one od samo 15 dana. Znači, nezavisno od starosti u njihovim telima nešto se promenilo dve nedelje pre smrti, a po tome se moglo predvideti koja mušica će uginuti i kada. Ovo otkriće nazvali su četvrtom fazom - spiralnom smrti. Kasnijim istraživanjem otkrili su kako i mužjak voćne mušice gubi svoju plodnost u danima pred smrt - nezavisno koliko je star.

Naučnici su došli toliko daleko da su uspeli da predvide smrt svake mušice sa tačnošću od oko 80 odsto.

Veza između plodnosti i smrti zainteresovala je i druge stručnjake koji pokušavaju da shvate može li se pronaći veza između plodnosti i predviđanja smrti kod ljudi i ostalih živih bića.

Najdalje što su, za sada, došli u svojim istraživanjima je moguća povezanost snage, koordinacije i mentalnih sposobnosti sa time hoće li čovek umreti pre ili kasnije, piše "News Week".

U Danskoj su sproveli takvo istraživanje u staračkom domu na ljudima starim između 90 i 99 godina. Nekoliko godina kasnije uporedili su rezultate njihove snage, koordinacije i mentalnih sposobnosti sa datumom smrti. Oni koji su imali boje rezultate živeli su duže.

Tako su zaključili da smanjenje mentalnih sposobnosti i snage nastupa nekoliko nedelja pred smrt.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Tagovi:
Sve vesti