• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fiskalni savet zadovoljan kako ide budžet

Izvor Tanjug

Fislalni savet je ocenio da su rezultati u 2016. odlični i bolji od planiranih, i da plan smanjivanja budžetskog deficita na 0,5 odsto BDP-a do 2019. godine izgleda preambiciozno, ali je ostvariv.

"Smatramo da su rezultati u 2016. godini dobri i odlicni, da bi deficit budžeta trebalo da bude manji od planiranog. Sada je zato dobar trenutak da postavimo i neke nove srednjorocne ciljeve", rekao je clan Fiskalnog saveta Vladimir Vuckovic danas u Skupštini Srbije.

Opasnost preti od javnih preduzeca

On je naglasio da je Fiskalni savet isticao i problem preduzeca u državnom vlasništvu, i javnih i onih koja su bila u restrukturiranju. "Želimo da ukažemo da ta prica nije završena i nisu izbegnuti rizici po javne finansije. A dobri rezultati mogu da budu održivi samo ako se reši stanje u velikim javnim preduzecima, EPS-u, RTB Boru, Resavici, Železnicama", rekao je Vuckovic uz opasku da je u tom smislu slab napredak u praksi vidljiv.

On je rekao da plan da se deficit budžeta do 2019. svede na 0,5 odsto BDP-a možda izgleda preambiciozno, ali da nije naucna fantastika, nego je izvodljiv, a pre svega potreban kako bi nivo javnog duga poceo da se krece silaznom putanjom.

"Naš javni dug je visok, 75-76 odsto BDP-a, što je daleko od zakonske granice od 45 odsto , ali i od ekonomske održivosti na dugi rok. Cak i pri deficitu od 0,5 odsto BDP-a, javni dug bi pao na nivo od oko 60 odsto BDP-a tek 2025.", objasnio Vuckovic

On je ukazao i da su kamate koje država placa izuzetno visoke, kao i da na taj izdatak odlazi 1,2 milijarde, što je oko 3,5 odsto BDP-a.

"Da bi i taj izdatak bio manji, potrebno je ici na niži deficit, a onaj od 0,5 odsto BDP-a bi obezbedio stabilnost, spremili bismo se za nove šokove, rast bi mogao da se ubrza", rekao je Vuckovic i istakao da je taj cilj dostižan, kao i da nije "u domenu naucne fantastike".

S tim u vezi, dodao je, važna je i kontrola plata i penzija, a Fiskalni savet smatra da bi za ostvarenje cilja da deficit spadne na nivo od 0,5 odsto BDP-a bilo važno istrajavanje u zamrzavanju plata i penzija, plata i u 2017, a penzije i u 2018.

Obrazlažuci Izveštaj o radu Fiskalnog saveta za 2015. godinu pred skupštinskim Odborom za finansije, republicki budžet i kontrolu trošenja javnh sredstava, rekao da Fiskalni savet daje preporuke, a da se neke cuju manje neke više.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ALO BRE!

Koje ovaj reče? PLATE BIĆE ZAMRZNUTE DO 2017.god. PENZIJE DO 2018.god. Vučkovič! Vučić POVEĆAVA KO OVDE LAŽE? SVI. AUUU Ješćemo zelenu salatu, kako rekao RANIJE, ONAJ KARIĆ IZ PEĆI, FUŠ KOSOVO! SADA VILA DEDINjE! Bti DRŽAVU!

special image