MONDO/Beta

"Nećemo više da priključujemo radnike na poligraf"

Autor:

Preduzeće "Perutnina Ptuj - Topiko" iz Bačke Topole izrazila je žaljenje zbog poligrafskog ispitivanja radnika i potvrdila da će postupiti u skladu sa upozorenjem poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

3
A- A A+

U dopisu koji je "Perutnina Ptuj - Topiko" dostavila povereniku Rodoljubu Šabiću navodi se će se ta kompanija u budućnosti uzdržavati od bilo kakve aktivnosti obrade podataka o ličnosti poligrafskim putem i da će sve podatke koji su dobijeni poligrafskim ispitivanjem grupe radnika uništiti komisijski i tako onemogućiti njihovo korišćenje u bilo kakve svrhe.

Poverenik je ocenio da je ta kompanija na kraju reagovala na dobar, očekivan način, ali i naglasio da taj slučaj sigurno nije izolovan i da bi bilo dobro da posluži kao primer, odnosno upozorenje drugim poslodavcima.

Naglasio je da aktivnosti poverenika ne treba i ne mogu da zamene aktivnosti drugih državnih organa.

"Ovlašćenja i nadležnosti poverenika omogućavaju mu da reaguje isključivo u slučajevima povrede prava na zaštitu podataka o ličnosti radnika, ne i na povrede drugih prava", naveo je poverenik.

Dodaje da nezakonita obrada podataka o ličnosti često može da podrazumeva druge, čak i vrlo teške povrede dostojanstva ili prava radnika što naglašava značaj potrebe odnosno obaveze da reaguju drugi, nadležni državni organi.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Srbije Rodoljub Šabić upozorio je u julu preduzeće "Perutnina Ptuj-Topiko" da je nedozvoljeno obrađivalo podataka o ličnosti prilikom poligrafskog ispitivanja 17 zaposlenih, kako bi se otkrili krivci za krađu mesa.

Tada je istaknuto da za takvu obradu podataka o ličnosti "Perutnina Ptuj-Topiko" nije imala valjani pravni osnov niti je takva obrada srazmerna opravdanoj svrsi.

Preduzeće je bilo dužno je da u roku od 15 dana od dana prijema upozorenja obavesti poverenika o preduzetim merama u cilju sprečavanja dalje nedozvoljene obrade podataka radi preduzimanja eventualnih daljih mera iz njegove nadležnosti.

Povezano

Sve vesti