Srbija neće podržati referendum u RS!

Autor:

Predsednik i premijer Srbije nisu danas pružili podršku zvaničnicima Republike Srpske oko referenduma o Danu RS, ali nisu hteli ni da utiču na njihov stav.

To su, nakon sastanka s predstavnicima političkih lidera Srba iz BiH i RS , u zajedničkoj izjavi istakli Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić.

Kako se navodi, državni vrh Srbije nije pružio podršku, ali "ni na koji način nije želeo da utiče na promenu stavova legalno izabranih političara u Republici Srpskoj povodom održavanja najavljenog referenduma".

"Srbija će, bez obzira na određene razlike u viđenjima situacije u regionu, uvek podržati srpski narod, građane Republike Srpske i njene institucije", navodi se u saopštenju iz Predsednitšva Srbije.

Predsednik i premijer osudili su organizovane napade, koji iz pojedinih zemalja regiona stižu protiv Republike Srpske i srpskog naroda, kao i licemerno ćutanje i pravljenje lažnih simetrija i ravnoteža od strane značjanog dela međunarodne zajednice.

"Srbija će bez obzira na određene razlike u viđenjima situacije u regionu uvek podržati srpski narod, građane RS i njene institucije", zaključuje se u zajedničkoj izjavi predsednika Nikolića i premijera Vučića.

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je nakon sastanka u Beogradu da su sve odluke koje se donose u RS odgovornost političkih subjekata i institucija RS.

"Na nama je odgovornost u vezi sa svim odlukama RS i RS smatra da sve što čini čini u skladu sa zakonima", rekao je Dodik novinarima posle sastanka sa državnim vrhom Srbije, povodom referenduma u RS.

Sastanak predsednika Tomislava Nikolića i premijera Vučića trajao je od 14:30 do 16 časova, a održan je zbog situacije nastale pošto je Upravni odbor Saveta za primenu mira u BiH pozvao vlasti RS da odustanu od referenduma o Danu RS.

Nikolić i Vučić razgovarali su sa članom Predsedništva BiH Mladenom Ivanićem, Dodikom, premijerkom Srpske Željkom Cvijanović i predsednikom SDS RS Mladenom Bosićem.

Inače, referendum je najavljen za 25. setembar, a Dodik je najavio da neće odustati od održavanja.

Pred sastanak sa političkim liderima Srba iz BiH i RS premijer Srbije izrazio žaljenje što su oni odluke doneli unapred, a stavove, suprotno dogovorenom, izneli u javnost. "Mogli smo i da se ne viđamo danas", kaže Vučić. O tome čitajte OVDE.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić zakazali su hitan sastanak s predstavnicima Srba u BiH, posle preporuke Saveta za implementaciju mira da RS odustane od referenduma o Danu RS, zakazanog za 25. septembar.

Potpredsednik Vlade Nebojša Stefanović rekao je za Prvu televiziju da Vlada i premijer čine sve da Srbija ostane stabilna ali i da bude garant i potpora Republici Srpskoj.

"Srbija poslednjih godina vrlo odgovorno vodi svoju politiku ne vređamo bilo koga, ne provociramo , bilo koga i ne činimo ništa što bi ugrozilo stabilnost i bezbednost", rekao je Stefanović.

Na pitanje da li Srbija treba da ubedi Dodika da odustane od referenduma, Stefanović je rekao da Srbija ne priča tako sa "svojim narodima i sa ljudima koje smatra da su nam mnogo više od prijatelja".

On je napomenuo da Srbija želi da čuje šta su otvorene ideje i predlozi i o čemu se razmišlja.

"Čak i ako bude različitih ideja i mišljenja nećete čuti svađu između Srbije i RS . To je veliko dostignuće jer nećete nikada čuti lošu reč prema našem narodu i ljudima koji se bave ovim poslom i odlučuju o sudbini RS. Ne želimo bilo kakve sukobe, hoćemo da konstruktivno razgovaramo, vodeći računa i o interesima RS i Srbije", napomenuo je Stefanović.

Prema njegovim rečima, Srbija želi da vidi kako sta je to što može da uradi da se mir i stabilnost približe, kako može da se suprotstavi svima koji žele da ugroze stabinost i Sbije i RS.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će sa predsednikom i premijerom Srbije biti reči i o primeni Dejtonskog sporazuma, odnosno ponašanju i radu visokog predstavnika za BiH.

On je u izjavi za Radio RS ocenio da je Savet za implementaciju mira u BiH neformalno telo koje služi za teror nad srpskim narodom i institucijama Republike Srpske, pa je i stav povodom referenduma po njegovom mišljenju u skladu sa takvim ponašanjem i nema značaja.

Dodik je za Radio RS rekao da će se na sastanku razgovarati i o Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je predviđeno uvođenje visokog predstavnika i njegovoj obavezi da i Srbiji kao zemlji potpisnici dostavlja izvještaj o radu, što se, kako je ukazao, do sada nikada nije desilo.

Sve vesti