• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ameri donose 20 miliona € i zapošljavaju 2.000

Izvor Tanjug

Ministar privrede Goran Knežević izjavio je danas da do kraja godini očekuje da američki investitori u Srbiji ulože oko 20 miliona evra u auto industriju i IT sektor, što će otvoriti oko 2.000 radnih mesta.

Knežević je, govoreći na konferenciji Američke privredne komore u Srbiji AmCham "Četvrto prolazno vreme", rekao da je Srbija je na dobrom putu ekonomskog oporavka, a ispravnim vođenjem ekonomske politike otvorila je vrata investitorima.

Vlada je u poslednje dve godine ostvarila ogroman uspeh. Ostvaren je budžetski suficit od preko 35 milijardi dinara, a u prvih šest meseci stopa rasta je 2,9 odsto i što je najvažnije, ta stopa će biti održiva u narednom periodu", rekao je Knežević u uvodnom obraćanju.

Prema njegovim rečima, uz odlične makroekonomske pokazatelje do kojih je dovela politika vlade, smanjena je i stopa nezaposlenosti na 16 odsto. Kompanije su to prepoznale, kako je primetio, i zato ulažu.

"Kompanije iz SAD su najveći 'neevropski' investitor kod nas, a ohrabruje što ulaže i posebno što reinvestiraju dobit. Uspostavili smo odnos poverenja, i poslali poruku da razmišljamo o dugoročnom napretku", rekao je ministar.

Kako je naveo, radi se na uređenju regulatornog okvira u cilju unapređenja, sigurnosti poslovanja.

"Sve to čini Srbiju atraktivnom destinacijom za strane direktne investicije i to je doprinelo da poslednji put na Duing biznis listi Svetske banke napreduje za 32 mesta. Danas je Srbija na toj listi na 59. mestu. Na tome nećemo stati", poručio je.

Knežević je istakao da Srbija ima kvalitetnu radnu snagu, najmanje operativne troškove u regionu, kao i ugovore o slobodnoj trgovini sa brojnim zemljama, poput SAD, EU, Rusijom, Kazahstanom, Belorusijom, potpisnicama CEFTA sporazuma...

SRBIJA PO POSLOVNOJ KLIMI BOJA OD REGIONA, LOŠIJA OD EU

Srbija je, po kriterijumu poslovne klime, bolja od Makedonije, BiH, Crne Gore, ali je iza zemalja članica Evropske unije, pokazalo je istraživanje koje je Američka privredna komora u Srbiji sprovela među svojim članicama.

Ministar: Radimo što možemo

"Ministarstvo i vlada realizuju aktivnosti na poboljšanju poslovne klime, završavamo autoputeve koji nisu rađeni preko 30 godina, uklanjamo sve barijere koji ugrožavaju poslovanje. Drago mi je što ste zadovoljni poslovanjem u Srbiji, vaše zadovoljstvo je naš uspeh i značiće nam da se vaš glas čuje i kod vaših kolega", zaključio je.

Američki investitori su, kako je istakla potpredsednica AmC hama Amelija Pavić objasnila, najbolje ocenili Zakon o radu, smanjenje budžetskog deficita i skraćivanje vremena za izdavanje građevinskih dozvola.

Najlošije su, prema njenim rečima, ocenili reformu javnih preduzeća, reformu parafiskala koja se nije desila i javnih nabavki.

"Oko 85 odsto naših članica smatra da je trenutno poslovno okruženje zadovoljavajuće,a mnogi smatraju da će ići nabolje, kada pričamo o zadovoljstvu prethodnim reformama“, rekla je Pavić koja je, ističući značaj članica AmChama navela da su te kompanije samo na ime poreza na dobit iz prethodne godine uplatile u budžet 106 miliona evra.

Predsednik Američke privredne komore u Srbiji Zoran Petrović kaže da su američke kompanije od 2001. godine u Srbiju uložile 14 milijardi evra.


Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

BACKA TOPOLA

DOKLE GOSPODINE PREDSEDNICE I PREMIJERU BACKA TOPOLA DA TRPI MONOPOL KVAZI TAJKUNCICA KOJI OTERASE SVE INVESTITORE...KO DA ZIVIMO U MADJARSKOJ A NE U SRBIJI..... JER IZGLEDA DA OVDE VMS VODI GLAVNU TREC A NE SNS!!!!....trpi i srpsko i madjarsko stanovnistvo

jeftina radna snaga

Uuu jeeee. Radimo (bar ko je zaposlen) 3x vise od Amera a plata 10x manja. U toj firmi auto-elektronike, plata je prva 3 meseca cak 26k! a posle kao dodje do CAK 31!!! Radi se 5 dana nedeljno (subota po potrebi, mada drugar radi svaku!). Stojis ko robot 8 sati, 2 pauze od 10 i 20 min. More mama vasa neka to radi!!!

vlada

@jeftina radna snaga ma ti bre Ameriku nisi video, niti imaš pojma koliko rade. dok vi ispijate kafe, američka radnička klasa po dva posla radi. ko nema školu, radi fizičke poslove. kod nas, svi bi neki menadzeri da budu, bez mozga, bez škole.

special image