Dublja saradnja: Peking u Beogradu i obratno

Autor:

Za unapređenje saradnje u različitim oblastima Beograda i Pekinga postoji veliki potencijal i široka perspektiva, ocenili su predstavnici dva grada na sastanku u Beogradu. Beograd želi da produbi saradnju, istakao Siniša Mali.

0
A- A A+
siniša mali Foto: tanjug / dimitrije goll / bb

Na sastanku je bilo reči o unapređenju saradnje u ekomoniji, kulturi, sporu i obraziovanju, ali i o organizaciji Dana Beograda u Pekingu i Dana Pekinga u glavnom gradu Srbije.

Delegacija glavnog grada Kine, predvođena predsednikom Stalnog komiteta Narodnog kongresa Pekinga Duom Dejinom, boravi danas u poseti srpskoj prestonici, a pored političkih predstavnika, u njoj je i 20 privrednika i članova Agenicije za podsticanje izvoza Pekinga.

Nakon sastanka u Skupštini grada Dejin je rekao da je na sastanku izražena spremnost za dublju saradnju u oblasti ekonomije, kulture, sporta i obrazovanja.

"Postoje veliki potencijal i široka perspektiva za saradnju i uveren sam da ćemo postići rezultate, jer napredujemo konkretnim koracima", rekao je Dejin novinarima.

On je dodao da su predstavnici Pekinga u Beograd došli da posete stare prijatelje.

"Naša dva grada su se sprijateljila pre 30 godina i naše prijateljstvo neprestano se ojačava", rekao je on.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali istakao je da je cilj posete unapređenje ekonomske, kulturne, sportske i svake druge saradnje, kako bi se dva grada i zemlje dodatno približili, ali i o mogućnostima za saradnju kroz javno-privatna partnerstva u projektima grada.

Podsećajući da Beograd i Peking sarađuju od 1980. godine i da je prošle godine obeleženo 35 godina saradnje, Mali je istakao da je Beograd možda jedini grad na svetukoji je u prethodne dve godine imao priliku da ugosti i predsednika Kine i predsednika kineske vlade.

"Otvorili smo Pupinov most, koji je deo kineskih radnika, Konfučijev trg na Novom Beogradu tokom posete kineskog predsednika... Veliki broj aktivnosti koje pokazuju koliko su naša dva naroda bliska, a mi želimo da još više tu saradnju produbimo", rekao je Mali.

On je izrazio očekivanje da će na osnovu posete biti dogovorene dve manifestacije - Dani Beograda u Pekingu i Dani Pekinga u Beogradu, a kroz koje bi gradovi predstavili kroz različite kulturne, sportske manifestacije, posete studenata...

"Sve ovo je prilika da približimo naša dva naroda, dve zemlje i grada, da imamo konkretan plan šta i kako radimo u daljoj saradnji naša dva grada", rekao je Mali.

Dlegacija iz Kine danas će imati sastanke u Privrednoj komori Beograda, kao i bilateralne sastanke.

Sve vesti