Kukan:Važna nam je Srbija, očekujem nova poglavlja

Autor:

U periodu kada je situacija u regionu veoma osetljiva, stabilnost nam je veoma potrebna i tu Srbija igra važnu ulogu, izjavio je danas kopresedavajući Petog sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje, Eduard Kukan.

0
A- A A+
kukan,stefanović Foto: Beta/MUP

On je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da je delegacija Evropskog parlamenta tokom poslednja dva dana imala intezivne razgovore sa predsednikom Republike, ministrom unutrašnjih poslova, zaštitnikom građana i predstavnicima nevladinog sektora, kao i dva sastanka Odbora sa srpskim poslanicima, tokom kojih su obuhvaćena najvažnija pitanja.

Govorili smo o procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji, rekao je Kukan, dodajući da je bilo reči o do sada otvorenim poglavljima i istakao da očekuje da bude otvoreno još do kraja godine.

Nije sve evropski ali...

Kukan je dodao da je bilo reči o brojnim temama i da se nisu izbegavale osetljive teme, poput slobode medija, prava manjina, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala... "Nismo se u svemu saglasili, ali pohvalio bih zajedničku volju da se dođe do konkretnih rešenja", rekao je Kukan.

"Ne želim da budem preterano optimističan, ali verujem da će tako i biti, jer se sa svih strana trudimo da pomognemo Srbiji da otvori što više poglavlja", rekao je Kukan.

Kada je reč o usaglašavanju Srbije sa zajedničkom bezbednosnom politikom EU, Kukan je rekao da Brisel razume pojedine probleme koje Srbija ima, ali da će vremenom usaglašavanje biti intenzivnije.

"Razgovarali smo o vašim evropskim ambicijama i prijateljskim vezama sa Rusijom i zadovoljan sam što, kada razgovaram sa srpskim političarima, uvek dobijem objašnjenje da imate prijateljske i kulturne veze sa Rusijom, ali da vam je prioritet članstvo u EU", rekao je Kukan.

On je istakao da do punopravnog članstva Srbija mora da savlada mnogo izazova, da je za to potrebno vreme i da je važno da pokaže spremnost da postane članica velike evropske porodice

Kopresedavajući Petog sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU - Srbija Vladimir Orlić istakao je da je dijalog sa evropskim parlamentarcima bila odlična prilika da se u sadržajoj raspravi dotaknu svih pitanja koja su važna za moderno društvo koje teži da postane punopravan član savremene porodice evropskih naroda.

"Zajednička deklaracija, kao plod ozbiljnih i sveobuhvatnih razgovora, razmene mišljenja i podataka, uključila je i važne konstatacije, dobre zaključke i važne poruke. Zajednički smo pozdravili svaki pozitivan progres ostvaren u Srbiji u periodu između naša dva sastanka", rekao je Orlić.

On je dodao da su pozitivno ocenjene ekonomske reforme, doprinos Beograda u dijalogu sa Prištinom, uloga Srbije u održavanju stabilnosti u regionu...

"Najvažnija poruke, bez ikakve sumnje, odnosi se na poziv da postignuta dobra dinamika i snažan zamah po pitanju evropskih integracija Srbije ne izgube na intenzitetu, već da ga održimo i unapredimo kada god je to moguće", rekao je Orlić.

Sve vesti