Đuriću sada ne daju da ide u Peć!

Autor:

Ministarstvo inostranih poslova samoproglašene države Kosovo donelo je odluku da ne dozvoli direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marku Đuriću da poseti sutra Peć.

80
A- A A+
marko đurić,đurić Foto: Screenshot/Youtube


Odluka je, kako prenosi "Koha Ditore", usledila nakon konsultacija sa ostalim kosovskim institucijama i zbivanja od pre dva dana kada je Marko Đurić, kako se navodi, "u Gračanici odstupio od svoje agende i sprečio Kosovsku policiju u izvršavanju svog zadatka".

"Njegove naknadne izjave za medije su bile provokativne i protiv duha saradnje Srbije i Kosova...", navodi se u saopštenju ministarstva.

"Iznad svega, njegove provokativne izjave su protiv interesa Srba sa Kosova koji su odlučili da žive tu i da budu deo javnog života", smatra ministarstvo u Prištini, prenosi "Koha Ditore".

Marko Đurić izrazio je večeras zaprepašćenje javno iskazanom namerom privremenih institucija samouprave u Prištini da mu onemoguće da poseti Pećku Patrijaršiju, gde je želeo da srpskim monahinjama, koje žive u veoma teškim uslovima, uruči preko potrebnu pomoć u osnovnim životnim namirnicama.

"Ovo nije samo besmisleni, detinjasti čin inaćenja dela albanskog političkog establišmenta u Prištini, već je i najsramotniji atak na verske slobode Srba na Kosovu i Metohiji.

Očekujem da Evropska unija, kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine, najodlučnije reaguje na ovaj poslednji u nizu pokušaja da se taj dijalog obesmisli i unazadi proces normalizacije odnosa", naveo je Đurić.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za KiM, on je dodao da će u Briselu morati da se nađe trajno i održivo rešenje za sve češće oglušivanje Prištine o dogovore o slobodi kretanja i posetama zvaničnika, čija je primena minimalni uslov bilo kakve normalizacije.

"Vladu Srbije ništa ne može da spreči da bude uz svoj narod i sveštenstvo na Kosovu i Metohiji i da radi na tome da na prostoru naše južne pokrajine vlada mir, koliko god bili glasni i beskrupulozni oni kojima mir nije u interesu", rekao je Đurić.

"Sutra neću biti u Pećkoj Patrijaršiji, ali ne zato što marim za ovakve pokušaje zabrane, već zato što sam odgovoran prema našem narodu na Kosovu i Metohiji i ne želim da dajem bilo kakve izgovore onima koji žele da mu naude. Svakako ću narednih dana nakon povratka iz Brisela, ne mareći na ovakve anticivilizacijske namere ometanja slobode kretanja, otići u posetu našim sunarodnicima u južnoj pokrajini", dodao je.

"Priština ni do sada nije uspevala da me nekakvim zabranama ili policijskim eskadronima spreči da budem sa svojim sunarodnicima na Kosovu i Metohiji, i zato su jedini gubitnici ovog besmislenog poteza građani u našoj južnoj pokrajini koje je šačica ekstremista u Prištini osudila da žive u atmosferi stalne napetosti i političke nestabilnosti", zaključio je Đurić.

Sve vesti