• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nišlije na Kickstarteru - Pametna kuća za svakog

Izvor mondo.rs

Verovatno najambiciozniji tehnološki projekat iz Srbije na Kickstarteru upravo je oživeo, a u narednih mesec dana, će pokušati da prikupi 50.000 dolara za uređaj koji svaku prostoriju može učiniti pametnom, javlja Startit.rs.

Pokretač projekta, Milan Veljković, kao i članovi ekipe (koju čine i ljudi iz drugih gradova u Srbiji) imaju decenijsko iskustvo u bavljenju zelenom energijom, klimatizacijom i automatizacijom velikih objekata, poput hotela. Iz ovog iskustva je potekla i ideja za AHIS.

Kako radi AHIS

AHIS je pravljen tako da krajnjem korisniku omogući da u par klikova odradi ono što inženjer automatike uči na fakultetu pet godina. Jednostavnim pravljenjem relacija između senzora i uređaja, svaki korisnik može da napravi komplikovane funkcije on/off (sa ili bez ofseta), linearnog, alinearnog i ostalih upravljanja bez ikakvog poznavanja automatike.

"Prošle godine smo jednom klijentu ponudili da zajednički pokušamo da odradimo pilot projekat pametnog hotela. Stavili smo na papir šta već postoji na tržištu i šta mi novo možemo da uradimo kao tim, jer već imamo u ekipi dva sertifikovana inženjera za ovakvu vrstu automatizacije, a u bivšoj Jugoslaviji ih je ukupno dvocifreni broj. Zaključili smo da korišćenjem postojećih sistema, ne možemo da napravimo unifikovani proizvod, već da svaki objekat moramo da radimo iznova. Tada smo i prvi put došli na ideju da napravimo naš sistem", kaže Veljković.

Jedna od stvari koja AHIS sistem čini moćnim je otvorena komunikacija između uređaja i servera, tako da, kako Milan kaže, svi mogu da omoguće da njihov uređaj postane pametan.

Ahis za pametne kuće
Izvor: YouTube

Ekipa veruje da komplikovanost instalacija pametnih sistema u domovima ne treba da bude prepreka za njihovo opamećivanje — ne morate biti inženjeri da biste svoju kuću učinili da lakše odgovara vašim potrebama.

Ono što, kako tim kaže, AHIS čini jedinstvenim na globalnom nivou, je višenamenska priroda sistema — ne samo da možete kontrolisati više uređaja, već i više od jedne lokacije preko svog naloga.

 Takođe, AHIS sistemom možete obuhvatiti različite uređaje — od prskalice u dvorištu, preko klime i kafe aparata do presluškivača za bebu.

Cena sistema za opamećivanje kuća je još uvek visoka da bi dobilo širu primenu — celokupno osposobljavanje pametne kuće košta 10.000 i više dolara, dok uz AHIS, kako kaže ekipa, možete osposobiti svoj prostor za cenu već od 1.000 dolara.


AKO KICKSTARTER USPE…

Donacijom ovom projektu na Kickstarter.com pomažete timu da osposobi svoj proizvod za ekspanziju, kažu na Startit.rs. Kickstarter uspeh AHIS timu će omogućiti da redizajniraju proizvod i učine ga estetski privlačnijim i manjim. Takođe, spojiće ih sa korisnicima koji će pružiti nužan feedback, .

Za uzvrat ćete dobiti mogućnost da probate ovo domaće rešenje — nagrade za donatore se kreću od e-knjige, do najvećeg paketa namenjenog velikim objektima sa 200 uređaja i senzora.

Hoteli su prva izazovna baza korisnika koju AHIS želi da osvoji, a Milan nagoveštava da bi već naredne godine mogli da upravljaju barem jednim objektom u Srbiji.

Pa, donirajte...

Tagovi

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

jedan od AHISovaca

Hvala puno na objavljenom tekstu, potrudićemo se da osvetlamo obraz Srbije na globalnom SmartHome tržištu :)

Joван П

@jedan od AHISovaca Поштовани, само напред. Имам једно питање, немојте ми замерити - зашто на кикстартер сајту пише за пројекат да је из Љубљане - Словенија?

someone

Ovo je jedna od oblasti koja je trenutno u razvoju, internet of things, a sa ovom cenom koju oni nude stvarno mogu da ostvare veliki profit. Treba ih podrzati u svakom pogledu (ideja, realizacija, entuzijazam...). Zelim vam puno uspeha u kampanji, nadam se da cete uspeti da skupite zeljeni novac.

special image