Vuk tri godine u komi, nada ne jenjava

Autor:

Vuku Ercegu (14) su stručnjaci sa Vojnomedicinske akademije u Beogradu uklonili cistu na mozgu uzrokovanu padom u Tašmajdanskom parku 2013. Dr Zoran Radojičić: Dečak je stabilno i njegova situacija je nepromenjena.

4
A- A A+

Crkva Svetog Marka, Tašmajdan, Tašmajdanski park, šetnja, parkom Foto: MONDO/Stefan Stojanović

  Vuk Erceg operisan je pre dva dana u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj. Njegovo stanje je stabilno, oporavak posle intervencije teče po planu, a nada da će se dečak probuditi iz kome ne jenjava ni posle tri godine dubokog sna,

Kako pišu "Novosti", operacija je trajala deset sati i u njoj je ovoga puta učestvovao tim hirurga s Vojnomedicinske akademije, umesto lekarke Mirjane Raičević, koja prati zdravstveno stanje dečaka od samog početka. Anesteziolozi iz Tiršove, u kojoj Erceg leži od kobnog dana, kada je pao s litice u Tašmajdanskom parku 2013. godine, takođe su učestvovali u operaziji.

Prema nezvaničnim informacijama, dečaku je uklonjena cista na mozgu koju je uzrokovala nesreća, a do sada se sa operacijom čekalo jer je ocenjena kao visokozirična za stanje u kome se Vuk nalazio.

Ipak, lekari sa VMA sve vreme su smatrali da je operacija trebalo da bude odrađena mnogo ranije.

Iz Univerzitetske dečje klinike kažu da je intervencija nad Vukom Ercegom deo standardne procedure i da nikakvih novina u vezi sa ovim slučajem nema.

Užas u Zemunu: Dečak pao s mosta, radio zgibove?!

"Vuk Erceg je stabilno i njegova situacija je nepromenjena. U ovom momentu tretman koji se detetu pruža deo je standardnog lečenja i nege za stanje u kome se pacijent nalazi", kaže direktor Klinike Zoran Radojičić.

Vuk je pao niz liticu visine 15 metara, iznad ulaza u lagum u Tašmajdanskom parku, kada je pokušao da pobegne od pčele. Budući da se pri padu probio kroz oštećenu zaštitnu ogradu u nadležnosti Grada, roditelji mališana rešili su da presaviju tabak i podnesu krivičnu prijavu protiv odgovornih. Sudski postupak je u toku.

LEČENjE VAN SRBIJE

Nainicijativu dečakovih roditelja, a na zahtev Ministarstva zdravlja, hrvatski stručnjak neurohirurg Darko Hudi pregledao je Vuka početkom juna ove godine. Preporučio je da se dečakovo lečenje nastavi u Nemačkoj, Belgiji ili u Rusiji, gde se nalaze specijalizovane klinike za decu u komi, ali tek kada se cista ukloni, što je sada i učinjeno, pišu "Novosti".

Sve vesti