• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ruska firma Južni tok dobila posao za Turski

Izvor MONDO/Agencije

Odbor direktora ruske gasne kompanije Gasprom odobrio je danas kredit kompaniji Saut strim (Južni tok) transport iz Holandije u iznosu od 310 miliona evra na period od 3,5 godine za finansiranje izgradnje gasovoda Turski tok.

"Kompanija Saut strim transport će iskoristiti sredstva dobijena od Gasproma za finansiranje troškova projekta Turski tok, kao i za plaćanja po osnovu ugovora za snabdevanje cevnih proizvoda i opreme, za izvođenje građevinskih radova, ugovora za kupovinu robe i ulsuga, kao i za opšte administrativne troškove", navodi se u saopštenju, a prenosi ruska agencija Tass.

Ruske vlasti su u decembru 2014. godine najavile izgradnju Turskog toka umesto prvobitno planiranog Južnog toka. Najpre je planirano da kopneni deo Turskog toka ima četiri kraka, od kojih bi svaki bio kapaciteta od 15,75 milijardi kubnih metara.

Pregovori o tom projektu su kasnije, međutim, obustavljeni zbog krize u bilateralnim odnosima Ankare i Moskve.Posle pregovora između turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i ruskog predsednika Vladimira Putina u avgustu ove godine, odlučeno je da se radovi na projektu obnove i uspostavi radna grupa.

Gasovodom Turski tok bi se ruski gas dopremao ispod Crnog mora do evropskog dela Turske i dalje do granice sa Grčkom, a vrednost projekta je procenjena na 11,4 milijarde evra, prenosi Tass.

Projekat gasovoda Južni tok, zbog kojeg je istoimena ruska firma napravljena u Holandiji,obustavljen je nakon zabrane EU, kojoj ne odgovara povećavanje zavisnosti od ruskog gasa, kao ni formalna kontrola Rusije nad gasovodom.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image