• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Putin: Može Južni tok, ako EU da snažne garancije

Rusija je svesna spremnosti Bugarske da obnovi projekat Južni tok, ali su za to potrebne snažne zakonske garancije Evrope, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin posle sastanka sa turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom.

"Pretrpeli smo određen gubitke zbog odbijanja naših evropskih partnera da se vrate ovom projektu. Same namjere sada više nisu dovoljne, potrebne su nam čelične garancije pravne prirode koje trenutno ne postoje", istakao je Putin na konferenciji za novinare u Petrogradu.

Bugarski premijer Bojko Borisov je pre nekoliko dana izjavio da su Sofija i Moskva dogovorile formiranje radnih grupa koje će pronaći način za obnavljanje radova na dva energetska projekta, Južnom toku i nuklearnoj centrali Belene, izvestila je juče njujorška agencija Blumberg.

Gasovod Južni tok trebalo je da preko Crnog mora isporučuje ruski prirodni gas kroz Bugarsku, Srbiju, Mađarsku i Sloveniju u Italiju i Austriju.

Ruski Gasprom je 2014. godine otkazao izgradnju Južnog toka kojim je prirodni gas trebalo da se doprema do južnih zemalja Evrope preko Crnog mora, nakon što je EU primorala Bugarsku na povlačenje iz tog projekta, jer bi taj gasovod, kako je saopšteno, prekršio evropske propise o konkurenciji.

Evropska komisija bila je protiv sprovođenja projekta jer je, navodno protiv trećeg energetskog paketa EU prema kojem ista kompanija ne može da posjeduje gas i rukovodi gasovodom.

Ruska novinska agencija Sputnjik podseća da je Putin 1. decembra 2014. godine objavio da Rusija obustavlja sprovođenje projekta.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pero

Ako neko može da mi objasni: npr. austrijski OMV posjeduje i gas i rukovodi gasovodom i posjeduje stanice. Kako njima to EU zakonodavstvo dozvoljava

Srle

Al da ovi nasi dovovore bolje uslove. Ili je mozda zato Putin insistirao da Sps vodi energetiku u novoj vladi.

G7

PRAVA MAPA !

special image