Vruća supa je ok, ali to nije jedini spas ovih ledenih dana.
Tokom ledenih zimskih dana, lekari preporucuju raznovrsnu ishranu, ali bogatu proteinima, ali i cinkom, flavonoidima, C vitaminom.
Navalite na citruse: pomorandže, mandarine, grejpfrut, na nar, kivi, jabuke, jer su odlican izvor mnogih vitamina, ali pre sveg vitaminom C, koji je odlicna prevencija protiv nazeba i gripa.
Cink, kojim su bogati riba, jaja, mleko i žitarice, takode ima važnu ulogu u borbi protiv infekcija kojima smo izloženi u ovim hladnim danima.
Namirnice bogate flavonoidima - crveni luk, šargarepa i brokoli, crveno i narandžasto voce, orasi, mahune, jabuke, kruške ... se takode preporucuju.
Za beli luk vec znate, ali i ren je odlican kada stegne minus.
Pri izboru mesa prednost kao i uvek treba dati nemasnom mesu - pilecem, curecem, telecem.
Tokom zimskog perioda je kraci boravak na suncu, sa tim i manja produkcija vitamina D. Potrebno je zato unositi više kalcijuma i D vitamina konzumiranjem mleka i mlecnih proizvoda.
Unositi dovoljno tecnosti, najbolje sokove od sveže cedenog voca i tople cajeve, tople supe i corbe.
Tradicionalna kuhinja, recepti i izbor hrane su dobar izbor za ove dane, jer su osmišljeni dugogodišnjim iskustvom naroda.
Pogrešno se misli da ce nas jaka, masna i teška hrana najbolje održati zdravim tokom zime. Takve namirnice nam samo oduzimaju energiju, ali i dobro raspoloženje, usporavaju nas, podižu nivo holesterola i šecera u krvi.
Procitajte i ovo:
MONDO kuhinja: Recepti koji se ne zaboravljaju
Ako jedete beli luk i med sedam dana...
Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.