Hrana koja je ZABRANJENA kad smo bolesni

Autor:

Evo koju bi hranu i pića trebalo da izbegavamo kad smo bolesni, da ne bismo sebi produžili oporavak.

8
A- A A+

  Kad imamo grip ili stomačni virus, nije nam do jela. Ali, pošto znamo da moramo da jedemo da bismo ozdravili, nekako se ipak nateramo... Pa, kad se već uložite toliko mentalnog napora da biste uopšte uzeli koji zalogaj, bilo bi dobro da znate koju hranu i pića bi trebalo da izbegavate kad ste bolesni, da se ne biste uvalili u još goru situaciju.

Dakle, ako se ne osećate dobro, izbegavajte:

Kafu: Šta god da je u pitanju, a naročito ako vas muči stomak, kafu bi trebalo da zaobilazite dok vam ne bude bolje. Kofein je diuretik, tako da ćete ići češće do toaleta, a kad smo bolesni ionako smo dehidrirani, bilo od dijareje, bilo zbog temperature... Osim toga, kofein stimuliše i mušuće digestivnog trakta, tako da ako vas muči stomak, možete očekivati samo da vam bude još gore.

Sok od pomorandže: Ako kašljete ili vas boli grlo, ovaj sok vas neće osvežiti, samo će vam biti još gore. Limunska kiselina iziritiraće već upaljenu sluzokožu grla.

Slatkiši: Od njih nemate nikakve koristi ni kad ste potpuno zdravi, a ako ste bolesni da i ne govorimo. Naročito ako ste zakačili stomačni virus. Prerađeni šećeri privremeno onesposobljavaju bela krvna zrnca u borbi protiv bakterija. Dakle, par sati nakon što ste se častili keksom, čokoladom ili omiljenim kolačem, vaše telo ne može da se suprotravi infekciji, tako da svaki put kad posegnete za nečim slatkim, produžavate vreme oporavka od bolesti, pa vi vidite...

Kupovni sokovi: Kupovni sokovi imaju suviše šećera, tako da - vidite prethodni pasus.

Pržena hrana. Nije dobra ni kad smo zdravi, a kad je telo oslabljeno virusom, još je štetnija. Prepuna je zasićenih masnih kiselina, teška je za varenje, pa može da vam napravi i stomačne tegobe. A ako imate grip, samo vam još dijareja fali...

Mlečni proizvodi: Sadrže proteine koji su nam potrebni, vitamin D koji jača organizam, ali mogu i da pojačaju lučenje sluzi, pa ako preterate sa mlečnim proizvodima, možete da očekujete da ćete kašljati i sliniti još više.

Hrana koja će nas najbrže ugrejati

Ako jedete beli luk i med sedam dana...

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.

Sve vesti