DS: Podrška Saši Jankoviću na izborima!

Predsedništvo Demokratske stranke (DS) danas je donelo odluku da za predsedničke izbore podrži kandidata Sašu Jankovića, izjavio je lider stranke Dragan Šutanovac.

149
A- A A+


Odluka je doneta jednoglasno, izjavio je Šutanovac na konferenciji za novinare posle sednice Predsedništva stranke.

Prema rečima predsednika DS Dragana Šutanovca, Saša Janković je "personifikacija vrednosti za koje se zalaže DS".

"Vođeni interesima građana, ubeđeni smo da je on najbolji kandidat i da će pobediti", rekao je Šutanovac i dodao da je ovo momenat kada u Srbiji treba da uspostavi "sila prava, a ne pravo sile".

"Saša Janković je pokazao da se zalaže za zaštitu ljudskih i manjinskih prava, prava radnika, da se zalaže za poštovanje institucija sistema. U donošenju odluke o podršci nismo kalkulisali, ona je utemeljena u onome što je Janković radio u prošlom vremenu", rekao je lider DS-a.

Upitan da li je Demokratska stranka uslovila tu podršku, Šutanovac je odgovorio da je jedini uslov da Janković "poštuje vrednosti za koje se zalažemo".

"Imamo čvrst i jasan dogovor da poštuje te vrednosti", istakao je Šutanovac.

On je dodao da je u samoj DS bilo mišljenja da stranka treba da ima svog kandidata na predsedničkim izborima, ali da se u konačnoj odluci Predsedništvo prvenstveno rukovodilo interesima građana, a ne stranke.

"Razgovarali smo više puta sa predstavnicima Pokreta Dosta je bilo o podršci Jankoviću, ali će o tome govoriti oni sami. Nastavićemo razgovore s drugim partijama i pojedincima koji još nisu podržali kandidaturu Saše Jankovića", rekao je Šutanovac.

Predsednik DS je dodao da se ta stranka sprema za vanredne parlamentarne izbore, ali je i ocenio da je "teško" da će do njih doći na proleće.

Saša Janković, pravnik, nekadašnji novinar, a sada Zašitnik građana (Ombudsman), potvrdio je krajem 2016. godine da će biti kandidat na predstojećim predsedničkim izborima u Srbiji.

"Biću kandidat građana. Predsednik izražava državno, odnosno nacionalno, a ne stranačko jedinstvo, a stranke svoje mesto mogu, treba i dobrodošle su da pronađu u opštem interesu, a ne obrnuto. Kao i do sada, radiću svoj posao strogo prema Ustavu i zakonu, bez uzmicanja pred bilo kim. U Srbiji treba da postoji red, a ne neizvesnost i strah", rekao je Janković za subotički portal Magločistač.

Njegovu odluku oštro su kritikovali predstavnici vlasti, Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, koji su mu zamerili da nije moralno da objavljuje odluku o tome da će se kandidovati, a da i dalje obavlja nestranačku funkciju Zaštitnika građana.

Sve vesti