Nutricionisti i ostali stručnjaci za pravilnu ishranu nam preporučuju da dan počnemo žitaricama. Nas je zanimalo - zašto se žitarice ne jedu uveče?
"Žitarice se preporucuju za dorucak zato što našem organizmu daju dovoljno energije da dan zapocnemo na najbolji nacin, da budemo spremni da obavimo sve poslovne i privatne obaveze. To je veoma važan obrok jer je prvi nakon najduže pauze bez hrane koju pravimo, s obzirom na to da spavamo šest, sedam i više sati. Zato je veoma važno da ga ne odlažemo, da bude u prvih sat vremena nakon budenja, i da bude energetski", objasnila nam je doktorka Jelena Gudelj Rakic, prilikom promocije novih "Nestle" žitarica sa celim zrnom ovsa "Cheerios Oats", u cetvrtak u Beogradu.
Ona nam je takode rekla, da nije greška ako žitarice jedemo i za veceru.
"Žitarice možete da jedete i kao vecernji obrok, narocito ako niste stigli da rucate, pa vam je to i rucak i vecera, i to negde izmedu pet i šest sati poslepodne. Manja cinija žitarica sa mlekom ili jogurtom, može biti izvanredan obrok za završetak dana", savetuje doktorka.
Pitali smo je i da li osobe obolele od dijabetesa smeju da jedu kupovni musli, s obzirom na to da vecina sadrži šecer, so i mnoge druge, ne baš zdrave sastojke, zbog koji je veoma važno citati deklaraciju na ambalaži pre nego što odaberemo proizvod koji cemo kupiti.
"Važno je, pre svega, koji tip dijabetesa osoba ima, da li je na terapiji insulinom ili ne, da li koristi neke lekove kojima reguliše svoj šecer u krvi, kao i da li kontorliše energetski unos u svakom obroku tokom dana. Dakle, suštinski nema prepreke da osobe koje imaju dijabetes jedu i ovakvu vrstu žitarica, naravno ne da pojedu pola kutije, vec da to budu umerene kolicine, jer je umerenost prvi princip zdrave i pravilne ishrane."
Koji je drugi princip?
"Drugi princip je raznovrsnost, a proizvodi od žitarica sa celim zrnom su sastavni deo raznovrsne ishrane."
Izvor: MONDO/Dragana TodorovićZašto se preporucuje baš ovas, po cemu se ta žitarica razlikuje od drugih?
"Ovas, izmedu ostalog, ima visok sadržaj beta-glukana, rastvorljivog dijetnog vlakna koji pozitivno deluje na smanjenje vrednosti masnoca u krvi. Dnevni unos od svega 3 grama beta-glukana pomaže u snižavanju holesterola, a samo jedna porcija novih 'Nestle' žitarica od 40 grama osigurava polovinu preporucenog dnevnog unosa ovog važnog vlakna", kaže dokotorka i dodaje:
"Ovas je žitarica posebno bogata rastvorljivim i nerastvorljivim vlaknima, lipidima, proteinima, vitaminima i mineralima i jedinstveni je izvor polifenola avenantramida. To je snažan antioksidans koji ima protivupalna svojstva".
Dakle, navalite na ovas!
Pogledajte kakv dorucak od ovih žitarica pravi profesionalni kuvar Slobodan Radeta:
Ovo su sastojci koje je upotrebio:
"Nemojte da vas obeshrabri ova kolicina nameirnica koje sam upotrebio. Sve možete da kupite jednom za narednih sedam dana, ili za duži period. Takode, ovo nije obavezna lista, napravite sami izbor na osnovu svojih potreba, onoga što volite,", savetuje Slobodan Radeta.
Anketa
Da li doručkujete žitarice?
-
Skoro uvek
39.4% (171)
-
Vrlo retko
31.34% (136)
-
Ne
29.26% (127)
Još zanimljivih recepata pogledajte u:
MONDO kuhinji
Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.