• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jubilej "Velike drame" u Narodnom pozorištu

Izvor MONDO/Tanjug

Predstava "Velika drama", po tekstu i u režiji Siniše Kovačevića, biće izvedena u ponedeljak na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu povodom 15 godina od premijere.

 Velika drama Narodno pozorište

U ovom poetsko-realisticnom komadu, Kovacevic i veliki glumacki ansambl (više od 50 izvodaca) kroz potresnu sagu o našoj novijoj istoriji, od sredine do kraja 20. veka, preispituju kako istorijski dogadaji uticu na pojedinca, na koji nacin ideologija i politika tragicno odreduju ljudske sudbine.

Ovo je, zapravo, prica o tragicnoj sudbini jednog coveka koji personifikuje tragizme mnogih ljudi, svih onih koji su nekriticki verovali u jedan novi sistem, koji je trebalo da im obezbedi zemaljski raj, stoji na sajtu nacionalnog teatra.

Kovacevic se u ovom svom najambicioznijem dramskom komadu, na cijem je tekstu radio punih 13 godina, fokusira na crnogorsku porodicu Vucic, koja aktivno, u ideološkom i svakom drugom smislu, ucestvuje u kolonizaciji Vojvodine...

Predstava je iznedrila plejadu mladih glumaca - Vuka Kostica, Hadži Nenada Maricica, Branislava Tomaševica, Sonju Kolacaric, Bojanu Stefanovic, Ljubomira Bandovica, Sinišu Ubovica, Igora Ilica, Ivanu Šcepanovic, Jelenu Helc Veskovic, Vjeru Mujovic, Anastasiju Mandic, Milenu Sijerkovic Ðordevic, Senu Ðorovic, Borka Sarica, Kalinu Kovacevic, Uroša Uroševica...

Kao dobra protivteža mladima u predstavi su igrali iskusni glumci poput Tanasija Uzunovica, Miodraga Radovanovica Mrguda, Ljiljane Blagojevic, Ognjanke Ognjanovic, Rade Ðuricin, Gorjane Janjic, Ljubivoja Tadica, Radovana Miljanica, Andelke Milivojevic, Dušanke Stojanovic Glid, Lepomira Ivkovica, Andreje Maricica, Branka Jerinica, Dobrile Cirkovic, Aleksandre Nikolic, Predraga Miletica, Ljiljane Gazdic, Boška Puletica, Dimitrija Ilica...

Medu njima, sve do smrti 19. decembra 2013. godine, bila je i Ružica Sokic.

Dva dana kasnije, predstava je odigrana u njenu cast, a tom prilikom, publici u prepunoj sali, obratila se Ljiljana Blagojevic koja je, izmedu ostalog, kazala da je ta priznata glumica punih 11 godina, u ulozi Tijane, bila "stub nosac" predstave.

U meduvremenu, 2. decembra 2015. godine, preminuo je i Srboljub Milin koji je od premijere sve vreme tumacio ulogu popa Stojana.

Tokom svih ovih godina predstava je imala veliki broj planiranih i neplaniranih alternacija. Mnogi su odlazili i vracali se u nju iz najrazlicitijih razloga, cesto iz najsrecnijeg - za 15 godina rodeno je više od 20 beba.

"Velika drama" je doživela ogroman uspeh kako kod publike, tako i kod kritike. Tri nagrade, dve glumacke (Vuku Kosticu Sterijina nagrada za glumu, Ljiljani Blagojevic nagrada Narodnog pozorišta) i jedna Siniši Kovacevicu za tekst (nagrada "Dragiša Kašikovic"), potvrduju izuzetan umetnicki domet ovog velikog i ozbiljnog scenskog dela za koji se uvek traži "karta više".

U svim istraživanjima o najgledanijim komadima, "Velika drama" je uvek visoko kotirana na listi, a na raznim internet forumima, prema mišljenju publike, i danas je jedna od najomiljenijih predstava.
Od premijere, 22. februara 2002. godine, na dosadašnjih 215 izvodenja, predstavu je na maticnoj sceni i gostovanjima videlo oko 110.000 gledalaca.

Ovaj cetvorocasovni komad, pored beogradske, gledala je i publika na gostovanjima u Trsteniku, Pancevu, Vršcu, Nišu, Lazarevcu, Kragujevcu, Valjevu, Požarevcu, Novom Sadu, Pancevu i Obrenovcu.

Na izvodenju 6. februara u podeli ce biti Vuk Kostic, Ljiljana Blagojevic, Tanasije Uzunovic, Miodrag Radovanovic, Ognjanka Ognjanovic, Rada Ðuricin, Sonja Kolacaric, Ljubivoje Tadic, Viktor Savic, Bojan Krivokapic, Vjera Mujovic, Branislav Tomaševic, Dimitrije Ilic, Lepomir Ivkovic, Andreja Maricic i mnogi drugi.

Dramaturg predstave je Željko Hubac, scenografiju je kreirao Geroslav Zaric, kostime je uradila Marina Vukasovic Medenica, a muziku je komponovala Ksenija Zecevic.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

miki

gledao sam i posle predstave sam jos tri sata samo cutao i razmisljao,toliko je jak utisak na mene ostavila velika drama. Da sam iz BG isao bih bar 1 godisnje da gledam. Ako neko zna,neka mi preporuci jos nesto tako snazno,upecatljivo za pogledati

SERIJE