Kakvog je ukusa tarantula

Autor:

Da li biste probali tarantulu? On jeste i napisao je kako mu se dopao ukus tog opasnog pauka...

Kakvog je ukusa tarantula Foto: Mondo/ Stefan Stojanović

"Džinovska tarantula na tanjiru je bila mrtva, ali je prizor i dalje bio zastrašujuć. Probao sam je", kaže za CNN Ronan Okonel, koji je tarantulu probao u Kambodži.

On kaže da se u nekim delovima Azije kuvani insekti prodaju u prometnim turističkim područjima, putnicima koji žele jedinstveni suvenir - provokativne fotografije koje ih prikazuju kako jedu bube i skakavce. Ali, većina meštana zapravo ne voli da jede te insekte, već samo da tako zarađuje na turistima.

To nije slučaj sa tarantulama u Kambodži.

To je delikates koji košta dolar, za samo jednog pauka, što je skupo u zemlji u kojoj je minimalna plata oko šest dolara dnevno.

Učitelj kuvanja Jao Ratana, zarađuje prodajom prženih tarantula na ulici. On kaže da stanovnici Kambodže baš vole da jedu tarantule.

"Dešava se da dnevno prodam na desetine ovih paukova. Ukusni su, to je savršena užina uz hladno pivo, ili vino od pirinča. Ali, oni su veoma skupi tako da ih ljudi jedu samo u posebnim prilikama, za rođendanske zabave, i to po jednu ili dve."

Bez obzira na to, tarantule nisu dospele na njihov jelovnik kao kavijar, ili tartufi - hrana bogatih i moćnih, već iz nužde. Siromaštvo ih je nateralo da, tokom vladavine Crvenih Kmera, radikalnog komunističkog pokreta, jedu bilo šta da prežive.

Kako se sprema ovaj dlakavi pauk?

Prvo ga treba ubiti. To se radi probadanjem štapom, ili tako što se udavi u vreloj vodi. Zatim stoji u marinadi od malo šećera, soli, pileće supe i lokalnih začina.

Prži se u voku u dubokom ulju, ali veoma kratko, minut, dva.

"To ih čini hrskavim spolja, a mekim iznutra", kaže kuvar iz Kambodže.

I na kraju - kakav je ukus?

Kao pečena kraba, kaže novinar CNN-a.

Ostaje nam samo da mu verujemo.

Da li biste vi probali tarantulu? Pišite nam u komentarima...

Pročitajte i ovo:

Bila sam na pijaci psećeg i mačijeg mesa

Sve vesti