Vršnjačko nasilje: KAZNE za roditelje 100.000!

Autor:

Da se više nikad ne ponovi tragedija i strašna priča Alekse Jankovića, koji je zbog vrašnjačkog nasilja izvršio samoubistvo. Nacrt zakona je u razmatranju.

32
A- A A+

 Za roditelje čije dete maltretira vršnjake u školi, narušava ugled i čast drugog učenika ili nastavnika nacrt Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja predviđa novčane kazne od 30.000 do 100.000 dinara.

Za teže prekršaje deteta u školi, kao što su uništavanje i krađa imovine, prepravljanje ili dopisivanje podataka u evidenciju koju vodi škola, zakon za roditelje predviđa prekršajnu ili krivičnu odgovornost.

Drugovi naterali dečaka da skoči sa krova vrtića?!

Upotreba alkohola, duvana, narkotika, unošenje oružja u školu ili upotreba mobilnih telefona kojim se ugrožavaju prava drugih učenika ili u svrhu prevare prilikom ocenjivanja, takođe su definisani kao teža povreda obaveza.

Đaci i nastavnici oterali dečaka u smrt?

Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije ističe za "Kurir" da će se o modelima još razgovarati, ali da je u svakom slučaju važno da zakon obaveže i roditelje da preuzmu odgovrnost za nasilničko ponašanje svog deteta.

"Slučaj Aleksa": Škola se žalila na presudu

”Rešavanje problema nasilničkog ponašanja kod deteta trebalo bi da bude odgovornost i roditelja đaka, profesora, direktora škole, države. Kao razredni starešina sam sretala roditelje koji su pokazivali maksimalni stepen nezainteresovanosti i koji, uprkos brojnim pozivima, pa čak I telegramima, nisu dolazili na razgovore i konsultacije. Stoga, svakako bi trebalo uvesti neke mere, a iznosti novčanih kazni trebalo bi da budu odgovorni za svoje dete”, navela je Jankovićeva.

Trenutno su u toku razgovori predstavnika Ministarstva prosvete s reprezentativnim sindikatima, a tek nakon javne rasprave nacrt zakona će biti dostavljen poslanicima Narodne skupštine na razmatranje.

Kazne i za sekretare škole

Po prvi put predviđene su novčane kazne i za sekretare škola koji ne budu savesno obavljali svoj posao - od 5.000 do 100.000 dinara.

Ministar prosvete Mladen Šarčević ranije je rekao da će sekretari škola biti kažnjavani ukoliko, kao pravnici, ne upozore direktore "da ne srljaju u sudske sporove za koje se unapred zna da će biti izgubljeni".

Zbog izgubljenih sudskih sporova računi mnogih škola danas su u blokadi, a ministarstvo je ove godine izdvojilo 215,5 miliona dinara za izgubljene sudske sporove.

Predlog je i da se vreme koje đaci provode u školi više ne meri školskim časovima, nego satima, a da se u njihov radni dan računaju obavezni i izborni časovi, vannastavne aktivnosti.

Sve vesti