U čemu je, zapravo, suština posta (ANKETA)

Autor:

Post je mnogo više od uzdržavanja od određene vrste hrane...

9
A- A A+

  U davnoj prošlosti, pojam posta obuhvatao je potpuno uzdržavanje od bilo kakve hrane, da bi kasnije poprimio smisao uzdržavanja od jedne vrste hrane koja se naziva "mrsnom", odnosno onom koja u sebi sadrži masnoće životinjskog porekla, ali, u određenim periodima i od hrane koja je spremana na biljnim masnoćama.

Tako u čisto posnu hranu spadaju: hleb, povrće, voće i razni drugi plodovi.

Posebnu vrstu posta predstavlja "suhojedenje", koje podrazumeva upotrebu samo nekuvane, dakle suve posne hrane.

Na post nailazimo u mnogim religijama, mada on jedino u pravoslavnom hrišćanskom predanju dobija svoj puni duhovni smisao i ne odnosi se samo na telesno uzdržanje već podrazumeva i trud duše u vrlinama.

Osnovni cilj posta jeste očišćenje duše i tela od telesnih i duševnih strasti, kao i proslavljenje Boga i njegovih svetih. Pravi post, dakle, ima dve strane, telesnu i duhovnu i sastoji se kako u uzdržanju od mrsne hrane tako i u uzdržavanju od rđavih misli, želja i dela, umnožavanju molitava, dobročinstava i vršenju svih evanđelskih vrlina.

Stoga sveti Vasilije opominje: "Korist od posta ne ograničavaj samo na uzdržavanje od jela, zato što je istinski post udaljavanje od zlih dela."

Evo kako nas sv. Jovan Zlatousti uči šta je istinski post: "Kažeš da postiš. Uveri me u to svojim delima. A koja su to dela? Ako vidiš siromaha, udeli mu milostinju. Ako se nađeš sa neprijateljem svojim, izmiri se sa njim. Vidiš li na ulici neko lepo lice, odvrati svoj pogled od njega. Dakle, ne samo da postiš stomakom, već i očima i sluhom, i rukama i nogama i svim udovima tela. Ruke neka poste uzdržavajući se od svake gramzivosti i krađe. Noge neka poste tako što neći hoditi putevima greha. Oči neka poste tako što strasno neće posmatrati lepa lica niti u zavisti gledati na dobra drugih ljudi. Kažeš da ne jedeš meso. Ali, čuvaj se da ne gutaš pohotljivo očima ono što vidiš oko sebe. Posti i sluhom svojim ne slušajući ogovaranja i spletke. Ustima i jezikom svojim posti i uzdržavaj se od ružnih reči i šala. Kakva nam je korist ako ne jedemo meso i ribu, a ujedamo i proždiremo svoje bližnje."

Post je neraskidivo povezan sa milostinjom i zato nas stari hrišćanski pisci uče da višak novca koji uštdimo na umerenoj ishrani u preiodu posta možemo da udelimo kao milostinju siromašnim i bolesnim te tako uskrativši suvišno telu darujemo potrebno duši.

Danas počinje veliki Vaskršnji post

Veliki post je najvažniji posni period u toku godine, i to je ujedno i najstroži post

U vreme ovoga posta uzdržavamo se od mesa, jaja, sira, mleka, dakle hrane sa životinjskim masnoćama. Vino i ulje dozvoljeni su samo subotom i nedeljem, ali i na dan sv. Četrdesetorice mučenika, dok se riba može koristiti samo na Blagovesti i Cveti.

Svim ostalim danima posti se "na vodi", a pogotovo strogo sredom i petkom.

Prva tri dana prve nedelje Velikog posta od starine se poste posebno strogo.

To isto vredi za poslednju nedelju posta koju postimo "na vodi", osim na Veliki Četvrtak kada je dozvoljeno ulje i vino.

Na Veliki Petak se uzdržavamo od jela i pića sve do iznošenja plaštanice, dakle do 3 sata popodne, posle čega se uzima lagan obrok "na vodi". Takođe strogo postimo i Veliku Subotu kao jedinu posnu subotu u toku godine, navodi se na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

Evo i jednog recepta za dane posta, sa sajta Hrono kuhinja:

Posna heljda sa prazilukom i golicom

Heljdu dobro operite i ostavite potopljenu preko noći. Ujutru je krtako kuvajte i ostavite poklopljenu da upij vodu. To će se brzo desiti.

Praziluk iseckajte na sitno pa dinstajte na malo vode sve dok ne kljokne i maltene ne se ne rastopi.. Zatim u njega dodajte heljdu, začine po želji, recimo morsku so, biber, kari i malo kurkume. Sve dobro promešajte pa dodajte seme bundeve (golicu). Onih dana kada postite na ulju, sve možete zaliti maslinovim uljem.

U heljdu možete dodati bilo koje semenje: suncokret, susam, lan…. Takođe, možete je napraviti sa povrćem, na primer sa svežom rendanom šargarepom, malo skuvanih tikvica i limunovim sokom.

Doručak za dane posta

I, na kraju, ako postite - nemojte zaboraviti kako se kaže - "zlo na usta izlazi, a ne ulazi"... Nemojte pokušavati da "preobratite" one koji ne poste. Svako ima pravo na lične izbore... Ako ne postite - nemojte zaboraviti kako se kaže - "zlo na usta izlazi, a ne ulazi"... Nemojte pokušavati da "preobratite" one koji poste. Svako ima pravo na lične izbore.


Tagovi:
Sve vesti