Mikser se seli van Srbije?

Autor:

Da li Beograd ostaje bez važne kulturne institucije koja je promenila čitav imidž glavnog grada?

Mikser se seli van Srbije? Foto: MONDO/P. V.

Nezvanično se saznaje da će Beograd možda ostati bez važne kulturne institucije - Mikser House-a, prenosi "Nedeljnik", te da će se ubuduće nalaziti u Ljubljani i Sarajevu.

Prethodno najavljena lokacija festivala i potencijalno nova lokacija preseljenja Mikser House-a na donji Dorćol - fabrika IMK Industrija metalnih konstrukcija Beograd - otkazana je zbog stečajne procedure koja je iznenada ubrzana, te se prodaja kompleksa očekuje tek u narednih nekoliko meseci, što ne ostavlja prostor organizaciji Miksera da predstavi scenario očuvanja ovog industrijskog kompleksa od neizbežne sudbine - izgradnje još jednog tržnog centra ili poslovnog kompleksa.

"Ne ulazeći u razloge iznenadne brzine rešavanja statusa lokacije prvobitno dogovorene za održavanje Mikser Festivala 2017, odlučili smo da manifestaciju organizujemo na prvoj industrijskoj lokaciji koju smo otkrili Beograđanima 2009. godine", piše u saopštenju Miksera.

Od ranije je poznato da Mikser više neće biti na dosadašnjoj lokaciji u Karađorđevoj ulici.

"Mikser tim ne posustaje u pokušajima da u svom rodnom gradu pronađe novu kuću. Nadamo se da ćemo pouzdane informacije o novoj adresi Mikser House-a u Beogradu objaviti tokom predstojećeg festivala. Mikser House kao centar permanentnih kulturnih aktivnosti od kojih većina promoviše multikulturalnost Balkana, doprineo je rastu publike i prepoznavanju Mikserove kulturne platforme u čitavom regionu", dodaje se u saopštenju.

Mikser se ne gasi, Mikser se seli

I dok Mikser traži lokaciju u Beogradu, u Sarajevu i Ljubljani lokalne vlasti učinile su sve da im pronađu adekvatan prostor.

Mikser je u međuvremenu objavio novo saopštenje na svom Facebook profilu:

"Ne nameravamo da se žalimo - kao što to nikada nismo radili, ali hvala Nedeljniku na podršci, brizi i javnom ukazivanju na veoma realan problem koji je pred nama. Mi u ovom trenutku nemamo lokaciju za novi Mikser House u Beogradu. Iako su tragom dobrog glasa Mikser House posetili gotovo svi svetski mediji, veliki broj stranih diplomatskih delegacija, nekoliko evropskih ministara kulture, gotovo sve Ambasade, u savamalski Mikser nikada nije kročio ni prethodni, ni sadašnji ministar kulture, da nas pita kako izdržavamo surove finansijske uslove zbog kojih i odlazimo iz Savamale. No, ni ne očekujemo nikakvu pomoć od javnog sektora na čijoj listi prioriteta odavno nisu kreativnost i kultura, što svakodnevno potvrđuju vesti. Mi ćemo, kao i uvek do sada, dati sve od sebe da pronađemo novu Mikser kuću do festivala. Ako u tome ne uspemo, Nedeljnik je u pravu - selimo se u region gde nas vole i cene. Verujemo da će naša divna beogradska publika dolaziti u Sarajevo baš kao što su na Mikserove festivale, koncerte i izložbe dolazili posetioci sa celog Balkana. Dok od nas čekate pozitivne vesti, potrudićemo se da krajem maja napravimo nezaboravan festival u magičnim silosima, gde je sve počelo.  Vidimo se u Žitomlinu za Dan mladosti! Nastaviće se..."

Sve vesti