• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mikser se seli van Srbije?

Izvor mondo.rs

Da li Beograd ostaje bez važne kulturne institucije koja je promenila čitav imidž glavnog grada?

 Mikser house se seli, Mikser festival Izvor: MONDO/P. V.

Nezvanično se saznaje da će Beograd možda ostati bez važne kulturne institucije - Mikser House-a, prenosi "Nedeljnik", te da će se ubuduće nalaziti u Ljubljani i Sarajevu.

Prethodno najavljena lokacija festivala i potencijalno nova lokacija preseljenja Mikser House-a na donji Dorćol - fabrika IMK Industrija metalnih konstrukcija Beograd - otkazana je zbog stečajne procedure koja je iznenada ubrzana, te se prodaja kompleksa očekuje tek u narednih nekoliko meseci, što ne ostavlja prostor organizaciji Miksera da predstavi scenario očuvanja ovog industrijskog kompleksa od neizbežne sudbine - izgradnje još jednog tržnog centra ili poslovnog kompleksa.

"Ne ulazeći u razloge iznenadne brzine rešavanja statusa lokacije prvobitno dogovorene za održavanje Mikser Festivala 2017, odlučili smo da manifestaciju organizujemo na prvoj industrijskoj lokaciji koju smo otkrili Beograđanima 2009. godine", piše u saopštenju Miksera.

Od ranije je poznato da Mikser više neće biti na dosadašnjoj lokaciji u Karađorđevoj ulici.

"Mikser tim ne posustaje u pokušajima da u svom rodnom gradu pronađe novu kuću. Nadamo se da ćemo pouzdane informacije o novoj adresi Mikser House-a u Beogradu objaviti tokom predstojećeg festivala. Mikser House kao centar permanentnih kulturnih aktivnosti od kojih većina promoviše multikulturalnost Balkana, doprineo je rastu publike i prepoznavanju Mikserove kulturne platforme u čitavom regionu", dodaje se u saopštenju.

Mikser se ne gasi, Mikser se seli

I dok Mikser traži lokaciju u Beogradu, u Sarajevu i Ljubljani lokalne vlasti učinile su sve da im pronađu adekvatan prostor.

Mikser je u međuvremenu objavio novo saopštenje na svom Facebook profilu:

"Ne nameravamo da se žalimo - kao što to nikada nismo radili, ali hvala Nedeljniku na podršci, brizi i javnom ukazivanju na veoma realan problem koji je pred nama. Mi u ovom trenutku nemamo lokaciju za novi Mikser House u Beogradu. Iako su tragom dobrog glasa Mikser House posetili gotovo svi svetski mediji, veliki broj stranih diplomatskih delegacija, nekoliko evropskih ministara kulture, gotovo sve Ambasade, u savamalski Mikser nikada nije kročio ni prethodni, ni sadašnji ministar kulture, da nas pita kako izdržavamo surove finansijske uslove zbog kojih i odlazimo iz Savamale. No, ni ne očekujemo nikakvu pomoć od javnog sektora na čijoj listi prioriteta odavno nisu kreativnost i kultura, što svakodnevno potvrđuju vesti. Mi ćemo, kao i uvek do sada, dati sve od sebe da pronađemo novu Mikser kuću do festivala. Ako u tome ne uspemo, Nedeljnik je u pravu - selimo se u region gde nas vole i cene. Verujemo da će naša divna beogradska publika dolaziti u Sarajevo baš kao što su na Mikserove festivale, koncerte i izložbe dolazili posetioci sa celog Balkana. Dok od nas čekate pozitivne vesti, potrudićemo se da krajem maja napravimo nezaboravan festival u magičnim silosima, gde je sve počelo.  Vidimo se u Žitomlinu za Dan mladosti! Nastaviće se..."

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

nn

Prvo da platite zaostale plate pa onda idite..

Pa Sta

Vrh

GAGI

Kulturna institucija koja ni na koji nacin nije promovisala srpsku kulturu i kulturno nasledje,vec ga se na svaki nacin odricala.Ono sto su promovisali jeste ne samo zapadna kultura,nego i zapadna filozofija,politicka misao i sve ono sto nema veze sa nasim nacionalnim identitetom i nacionalnim bicem.Nisam video u Mikseru da je promovisano bila sta sto ima srpsku konotaciju.Nije ni tajna da su iza njih stajale razno razne NVO,kao i da je finansiran od istih sponzora kao i NVO.Takodje smatram da su naneli vise stete nego koristi,i samim tim pozdravljam njihov odlazak,mada,pre bi se to moglo nazvati povratkom,jer ce da se vrate tamo odakle je i dosla njihova ideja,a to je po svoj prilici neka zapadno evropska zemlja.Nadam se da cu uskoro i festival EXIT da se ugleda na Miksera i ode sa kulturne scene Srbije.

SERIJE