• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mikser se ne gasi, Mikser se seli

Izvor mondo.rs

Mikser house se posle pet godina "života" u Savamali, od maja seli na donji Dorćol, u prostor nekadašnje Industrije metalnih konstrukcija (IMK). Mikser house od avgusta i u Sarajevu.

 Mikser house od 1. maja na novoj lokaciji - Industrija metalnih konstrukcija na Dorćolu Izvor: MONDO/P. V.
Izvor: MONDO/P. V.



Savamala više nije "in", donji Dorćol će ubuduće biti epicentar kulturnih dešavanja u Beogradu!

Mikser house se posle pet godina i više od 1.500 kulturno-obrazovno-humanitarno-zabavnih manifestacija, seli u prostor nekadašnje Industrije metalnih konstrukcija (IMK) ili, kako to ljud iz Miksera interno zovu "Industrija meNTalnih konstrukcija", sa željom da ta zapuštena fabrika, odnosno prostor ponovo oživi.

"Vreme je da se selimo, pre svega iz finansijskih razloga, jer je zakup ovog prostora za nas postao neodrživ. Za ovih pet godina više puta nam je povećavana renta, a mi nikada nismo ostali dužni. Od Grada i države nismo dobili ni dinar", rekao je direktor Mikser house Ivan Lalić.

Uprkos, naizgled utopiji, Mikser house je pokazao da ideja društveno-odgovornog i kreativnog preduzetništva može da uspe i da doprinese razvoju grada i njegove kulturne ponude.

"Ovaj prostor je lep, ali ne smemo biti taoci lepote, već smo u obavezi da napravimo neku novu lepotu na drugom mestu", bio je slikovit Lalić, najavljujući selidbu od 1. maja.

NOVA KUĆA MIKSERA - IMK

Ukupna površina industrijskog kompleksa u koji se seli Mikser je 13.384 metara, čini ga sedam zgrada i dve otvorene površine. Glavna proizvodna hala, koja je i najveća, zauzima površinu od 3.085 metara. Kompleks sadrži i četiri manje hale, upravnu zgradu, kao i skladišni prostor.

Kroz Mikser house je u proteklih pet godina prošlo više od milion ljudi, održavani su razni koncerti, tribine, književne večeri, pozorišne predstave, festivali...

O Mikseru su izveštavali ugledni inostrani mediji, londonski Gardijan" ga je prošle godine uvrstio u 10 najinspirativnijih prostora u celom svetu, a više od 10 univerziteta u svetu je baziralo svoja istraživanja o oživljavanju nekada zapuštenog i devastiranog dela grada na primeru saradnje Miksera i drugih kreativnih kolektiva sa stanovnicima Savamale.

Ideja je da prostor donjeg Dorćola, nekada industrijska zona, koji je već počeo da diše novim plućima, bude kulturna celina i novo stecište zbivanja. Otuda su ljudi iz Miksera za svoju novu lokaciju odabrali nekadašnju fabriku, po ugledu na slične prostore koji već postoje u svetu.

Iako sada ta fabrika izgleda oronulo, kreativni tim Miksera najavljuje hrabar potez - u tom prostoru će od 25. do 28. maja biti održan prvi festival!

Da Mikser nije samo zgrada već ideja i pokret, svedoči i informacija da će u avgustu u Sarajevu biti otvoren još jedan Mikser house!

"Otvaranje Mikser house u Sarajevu jeste korak ka promeni balkanskog usuda. To je korak koji inicira nadu da je lepši i bolji Balkan moguć i da će generacije, koje sada stasavaju, biti ponosne na njega. Pozotivni Balkan već postoji, to nije fikcija. Treba mu samo malo svetla i mesta gde će se predstaviti", poručio je Ivan Lalić.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE