Šta Bitef sprema u novoj sezoni?

Autor:

Najavljene premijere, novi projekti, ali i planovi za Bitef festival!

0
A- A A+

Direktor Bitef teatra Miloš Latinović rekao je da svoj 28. rođendan obeležavaju u optimističnoj atmosferi i, uveren da će ova sezona biti mnogo bolja od prošle, najavio predstave zasnovane na novim tekstovima.

"Izašli smo iz dosta teškog i turbuletnog perioda, ne samo što se tiče finansija i uslova rada, već angažmana ansambla. Prošle godine fokus je bio u službi Bitef festivala, koji je obležavao 50 godina postojanja, i delovalo je da je možda sezona pozorišta u drugom planu, ali nije bilo tako", istakao je Latinović u intervju Tanjugu.

On je rekao da se suočavaju sa sličnim problemima i poteškoćama kao i sva pozorišta i sve ustanove kulture, jer nemaju dovoljno sredstava za ono što smatraju svojom misijom.

"Svi mi živimo između naših želja i snova, s jedne strane, i mogućnosti i realnosti, s druge. Pred nama je lep san i verujem da će sezona biti mnogo bolja nego prošla u pogledu onoga što ćemo videti u teatru", istakao je direktor Bitef teatra.

Latinović je apostrofirao uspeh predstave "Novo doba" Vuka Boškovića i Dina Mustafića, koja je pođednako dobro ocenjena i od strane kritičara i publike i za 15. mart najavio novu premijeru - komad "Tri lica samoće", prema tekstu Željka Jovanovića i u režiji Filipa Markovinovića.

"Predstava je nastala kao koprodukcijski projekat Srpskog narodnog pozorišta, velikog i znčajnog pozorišta, i Bitefa koji ima potpuno drugačiji pogled na teatar u odnosu na njih, ali pronašli smo zajedničku nit, da želimo da pričamo o, uz decu, najugroženijoj grupi u ratu, a to su žene", pojasnio je direktor Bitefa i dramaturg predstave.

On je precizirao da je tekst nastao kao jedan od projekata kojima je trebalo obeležiti 100 godina od početka Velikog rata, ali nije realizovan zbog nedostatka sredstava i ukazavši na njegovu vrednost i pitanja kojima se bavi, podsetio da su i 1915, 1916. pa i 1917. bile godine "kada je rat sa fronta sišao u gradove".

"To su bile zaista teške godine za stanovništvo - glad, nemaština, ljudi koji su živeli u pozadini shvatili su da su izgubili najmilije, da ostaju usamljeni i prepušteni sami sebi. O tome govorimo kroz tri monodramske strukture koje nisu klasične monodrame. To su tri proče u kojima ima mnogo senki, sećanja i pomalo romantike, ali najviše ima samoće, jer smo propatili i izgubili", naglasio je Latinović.

U ovoj sezoni koreograf Miloš Isailović postaviće Šekspirovog "Magbeta" u koprodukciji sa festivalom "Purgatorije" iz Tivta, Isidora Stanišić će koreografski osmisliti plesni spektakl "Revolucija" posvećen 100-godišnjici Oktobarske revolucije u Rusiji, dok će se slovenački reditelj Jernej Lorenci u projektu radnog naziva "Epika Balkanika" baviti srpskim mitovima.

"Lorenci je bio izričit da se kao reditelj u Srbiji bavi srpskim, odnosno balkanskim mitom, i mi smo sa koproducentom Narodnim pozorištem u Beogradu, pristali na to i želimo da vidimo kako jedan od vodećih reditelja u regionu sagledava našu problematiku koja je kroz mit aktuelna i danas", rekao je Latinović.

On se nada da će Stanišić napraviti plesni spektakl dostojan jednog tako grandioznog događaja kao što je revolucija, a kada je "Magbet" u pitanju, Latinović veruje da ćemo dobiti novo, interesantno čitanje čuvenog Šekspirovog dela.

Latinović je rekao i da je repertoar Bitef festivala već pripremljen, da će biti zanimljiv i smatra da će organizacijski i finansijski biti u mogućnosti da dovedu sve ono što umetnički tim odabere.

On nije želeo da otkriva detalje programa, samo je istakao da bi bila "velika stvar za ceo region" da ugoste novu predstavu Jana Fabrea koja traje 24 časa.
"Biće zanimljiv festival koji je iznikao kao važan i samosvojan iz jubileja koji smo obeležili prošle godine", dodao je Latinović.

Sve vesti