• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta Bitef sprema u novoj sezoni?

Izvor MONDO/Tanjug

Najavljene premijere, novi projekti, ali i planovi za Bitef festival!

Direktor Bitef teatra Miloš Latinovic rekao je da svoj 28. rodendan obeležavaju u optimisticnoj atmosferi i, uveren da ce ova sezona biti mnogo bolja od prošle, najavio predstave zasnovane na novim tekstovima.

"Izašli smo iz dosta teškog i turbuletnog perioda, ne samo što se tice finansija i uslova rada, vec angažmana ansambla. Prošle godine fokus je bio u službi Bitef festivala, koji je obležavao 50 godina postojanja, i delovalo je da je možda sezona pozorišta u drugom planu, ali nije bilo tako", istakao je Latinovic u intervju Tanjugu.

On je rekao da se suocavaju sa slicnim problemima i poteškocama kao i sva pozorišta i sve ustanove kulture, jer nemaju dovoljno sredstava za ono što smatraju svojom misijom.

"Svi mi živimo izmedu naših želja i snova, s jedne strane, i mogucnosti i realnosti, s druge. Pred nama je lep san i verujem da ce sezona biti mnogo bolja nego prošla u pogledu onoga što cemo videti u teatru", istakao je direktor Bitef teatra.

Latinovic je apostrofirao uspeh predstave "Novo doba" Vuka Boškovica i Dina Mustafica, koja je podednako dobro ocenjena i od strane kriticara i publike i za 15. mart najavio novu premijeru - komad "Tri lica samoce", prema tekstu Željka Jovanovica i u režiji Filipa Markovinovica.

"Predstava je nastala kao koprodukcijski projekat Srpskog narodnog pozorišta, velikog i zncajnog pozorišta, i Bitefa koji ima potpuno drugaciji pogled na teatar u odnosu na njih, ali pronašli smo zajednicku nit, da želimo da pricamo o, uz decu, najugroženijoj grupi u ratu, a to su žene", pojasnio je direktor Bitefa i dramaturg predstave.

On je precizirao da je tekst nastao kao jedan od projekata kojima je trebalo obeležiti 100 godina od pocetka Velikog rata, ali nije realizovan zbog nedostatka sredstava i ukazavši na njegovu vrednost i pitanja kojima se bavi, podsetio da su i 1915, 1916. pa i 1917. bile godine "kada je rat sa fronta sišao u gradove".

"To su bile zaista teške godine za stanovništvo - glad, nemaština, ljudi koji su živeli u pozadini shvatili su da su izgubili najmilije, da ostaju usamljeni i prepušteni sami sebi. O tome govorimo kroz tri monodramske strukture koje nisu klasicne monodrame. To su tri proce u kojima ima mnogo senki, secanja i pomalo romantike, ali najviše ima samoce, jer smo propatili i izgubili", naglasio je Latinovic.

U ovoj sezoni koreograf Miloš Isailovic postavice Šekspirovog "Magbeta" u koprodukciji sa festivalom "Purgatorije" iz Tivta, Isidora Stanišic ce koreografski osmisliti plesni spektakl "Revolucija" posvecen 100-godišnjici Oktobarske revolucije u Rusiji, dok ce se slovenacki reditelj Jernej Lorenci u projektu radnog naziva "Epika Balkanika" baviti srpskim mitovima.

"Lorenci je bio izricit da se kao reditelj u Srbiji bavi srpskim, odnosno balkanskim mitom, i mi smo sa koproducentom Narodnim pozorištem u Beogradu, pristali na to i želimo da vidimo kako jedan od vodecih reditelja u regionu sagledava našu problematiku koja je kroz mit aktuelna i danas", rekao je Latinovic.

On se nada da ce Stanišic napraviti plesni spektakl dostojan jednog tako grandioznog dogadaja kao što je revolucija, a kada je "Magbet" u pitanju, Latinovic veruje da cemo dobiti novo, interesantno citanje cuvenog Šekspirovog dela.

Latinovic je rekao i da je repertoar Bitef festivala vec pripremljen, da ce biti zanimljiv i smatra da ce organizacijski i finansijski biti u mogucnosti da dovedu sve ono što umetnicki tim odabere.

On nije želeo da otkriva detalje programa, samo je istakao da bi bila "velika stvar za ceo region" da ugoste novu predstavu Jana Fabrea koja traje 24 casa.
"Bice zanimljiv festival koji je iznikao kao važan i samosvojan iz jubileja koji smo obeležili prošle godine", dodao je Latinovic.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE