MONDO/Tanjug

Mislite li da je ženi mesto kod kuće? (ANKETA)

Autor:

Nažalost, mnogi tako misle, a rekli bismo da je nemoguće da se tako razmišlja u 21. veku...

22
A- A A+

Jedna od pet osoba na svetu veruje da su žene inferiornije u odnosu na muškarce i da treba da ostanu kod kuće, kao i da su muškarci sposobniji na poslu i u školi, pokazuju rezultati istraživanja koje je objavio Ipsos Mori.

Gotovo svi od 17.550 ispitanika složili su se da muškarci i žene treba da imaju jednaka prava, ali troje od četvoro ispitanika je navelo da su žene izložene društvenoj, političkoj i finansijskoj nejednakosti.

"Ohrabrujuće je da velika većina muškaraca i žena širom sveta veruje u jednake mogućnosti... ali u isto vreme većina i dalje veruje da prava jednakost još ne postoji", rekla je Kali Kaur-Balagan, direktorka u Ipsos Mori.

U 24 države, uključujući Brazil, Kanadu, Rusiju, Veliku Britaniju, Indiju i Švedsku, više od polovine ispitanica reklo je za sebe da su feminsitkinje, ali je četrtina navela da se boje da govore o tome.

Oko polovine ispitanika u Kini, Rusiji i Indiji izjavilo je da su muškarci superiorniji u odnosu na žene, da više zarađuju od žena i da su obrazovaniji, navdeno je u istraživanju povodom Međunarodnog dana žena.

Videli smo šta oni kažu, a vi:


Povezano

Sve vesti