• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Muzičke ljubavne priče u Filharmoniji

Izvor Tanjug

Adrijan Prabava, prvi dirigent iz Indonezije koji će predvoditi Beogradsku filharmoniju, nastupiće u okviru ciklusa "Za zaljubljene", danas u Kolarčevoj zadužbini.

 Beogradska filharmonija koncert za zaljubljene Izvor: MONDO, Petar Stojanović
Izvor: MONDO, Petar Stojanović

Zajedno sa filharmonicarima predstavice ljubavne price kao što su "Romeo i Julija" iz vizure Cajkovskog i "Dafnis i Kloe" Ravela, a mladi violoncelista Andrej Jonica doprinece romantici kroz "Elegiju" Forea i "Koncert za violoncelo" Sen-Sansa.

Prabava se afirmisao na medunarodnoj sceni 2005. godine nakon velikog uspeha na takmicenju mladih dirigenata u Bezansonu.
Veliki uticaj na njegovu dalju karijeru imao je cuveni Kurt Mazur ciji je bio asistent u Francuskom nacionalnom orkestru u Parizu.
Iako poreklom sa istoka svojim muzickim bicem priprada zapadnoj kulturi gde uspešno razvija svoju karijeru.

Osvojen temperametom i radošcu sviranja Beogradske filharmonije, Prabava smatra da mu je zadatak da baš u ovim kvalitetima pronade pravu meru i uspostavi kontrolu.

"Program koji izvodimo je veoma popularan, filharmonicari su ga puno puta svirali ali su veoma otvoreni za nove ideje do kojih se ja trudim da doprem iz temelja partitura", rekao je dirigent koji smatra da muzika služi da izaziva i postavlja pitanja.

"Ona nam pruža mogucnost da otkrijemo sebe, da se upitamo ko smo mi. To je pitanje koje bih želeo da postavim beogradskoj publici u petak", dodao je on.

Cetvrti filharmonijski randevu "Za zaljubljene" otvaraju "Romeo i Julija" uvertira-fantazija Cajkovskog, a zatvaraju "Dafnis i Kloe" svite br. 1 i 2 iz Ravelovog baleta.

Mladi Andrej Jonica, dobitnik prve nagrade na Medunarodnom takmicenju Cajkovski u Moskvi, nakon setnih osecanja iz "Elegije" Forea, pokazace svoj virtuozitet i umece u popularnom Sen-Sansovom "Koncertu za violoncelo i orkestar".
Koncert koji ce Beogradska filharmonija održati tradicionalno se posvecuje uspomeni na premijera Zorana Ðindica.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SERIJE