Verovali ili ne - Srbi najmanje zaduženi u regionu

Građani Srbije su i nominalno i realno najmanje zaduženi po kreditima u regionu sa iznosom duga po stanovniku od 936 evra.

26
A- A A+

beograđani, ulica, noć, knez mihailova ulica, gužva u gradu, beograd, ljudi Foto: Mondo/ Stefan Stojanović


Prema rečima predsednika Udruženja banaka Srbije (UBS) Veroljuba Dugalića, ako se uporedi prosečna zaduženost stanovnika Srbije u odnosu na prosečnu neto zaradu, svaki žitelj naše zemlje duguje u proseku dve i po neto plate, dok, primera radi, stanovnik Hrvatske duguje 4,8 prosečnik neto zarada.

Na konferenciji za novinare u UBS je rečeno da ukupni krediti stanovništvu u Srbiji iznose 6,7 milijardi evra, dok najveći iznos plasmana stanovništvu ima Češka od 52 milijarde evra.

Uskoro krediti i za "privremeno" zaposlene

U Hrvatskoj ukupni krediti stanovništvu iznose 15,7 milijardi evra, tako da je po glavi stanovnika dug 3.735 evra, a neto plata građana te zemlje je prosečno 780 evra.

Najmanji iznos plasmana u regionu ima Crna Gora, sa iznosom od jedne milijarde evra, pri čemu je zaduženje po stanovniku 1.636 evra, što znači da sa prosečnom neto platom od 509 evra, Crnogorci duguju bankama po 3,2 mesečne neto zarade.

Makedonske banke imaju kod građana plasmane u vrednosti 2,2 milijarde evra, što je 1.083 evra po glavi stanovnika.

To znači da Makedonci, sa prosečnom neto platom od 362 evra duguju tri plate po kreditnoj partiji.

U regionu centralne i jugoistočne Evrope najveću zaduženost po stanovniku ima Slovačka, sa iznosom od 5.416 evra po stanovniku, što znači da svaki Slovak duguje po kreditu osam prosečnih zarada.

Stambeni krediti sada "čistiji" ali i dalje skupi

Tagovi:
Sve vesti