Istina o "zlom" glutenu

Autor:

Gluten je protein koji se nalazi u pojedinim žitaricama poput pšenice, ječma i raži. Ima ljudi koji bi trebalo da ga izbegavaju, ali da li ste i vi među njima? Evo kako stoje stvari.

4
A- A A+
Gluten Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

  Da li bi svi trebalo da izbacimo gluten iz ishrane da bismo mogli da kažemo da se zdravo hranimo? Ne.

Bezglutenska dijeta je tip ishrane koji je namenjen ljudima obolelim od celijakije. Ako to nije slučaj, nema nikakvog razloga da iz ishrane izbacujete namirnice koje sadrže gluten, jer time sebi uskraćujete važne nutrijente poput vlakana i vitamina B grupe.

Još jedna zabluda koja je prilično rasprostranjena je da bezglutenska dijeta pomaže u skidanju viška kilograma.

Ako želite da smršate, ne treba iz ishrane da izbacite gluten, već prerađenu hranu, slatkiše, čips, gazirana pića i kupovne sokove. Osim toga, dobro je i da birate proizvode od integralnih žitarica i da povedete računa o veličini porcija, piše WebMD.

Da li sve žitarice sadrže gluten? Ne. Pirinač, kinoa, heljda, proso ne sadrže gluten.

I, još jedna važna stvar: ako razmišljate o korenitoj promeni navika u ishrani i životnog stila, posavetujte se sa svojim lekarom opšte prakse i nutricionistom. Tako ćete biti sigurni da ste na pravom putu.

Izvor: YouTube

Nije "kriv" gluten, nego moda

Sve što treba da znate o glutenu

Sve vesti