Ljudi oboleli od celijakije najčešće usvajaju režim ishrane bez glutena. Međutim, gluten nije jedini krivac za ovu bolest - istraživanje na Univerzitetu u Kolumbiji pokazalo je da pšenični proteini takođe mogu da izazovu problematične simptome kod osoba obolelih od celijakije. Gluten je primarni tip proteina u pšenici, ali su brojne studij pokazale da oboleli o dove bolesti mogu da imaju reakcije i na bezglutenske vrste proteina.

"Gluten-free" natpisi na namirnicama ne znače da proizvod uopšte ne sadrži gluten. Prema propisima koji važe u Evropi, Kanadi i SAD, ove etikete smeju se naći na proizvodima koji sadrže 0,002 odsto glutena. Razlog za to je što su kliničke studije pokazale da nije neophodno jesti 100 odsto bezglutensku hranu da bi se izbegli simptomi celijakije. Dakle, ljudi koji imaju netoleranciju na gluten ne bi trebalo baš u neograničenim količinama da jedu namirnice koje imaju "gluten-free" etiketu. Sigurniji izbor su voće, krompir i korensto povrće.

Mnogi lanci brze hrane u svetu sada nude i bezglutenske pice i drugu hranu. Međutim, ova hrana se sprema u istim kuhinjama u kojima se spremaju i specijaliteti sa glutenom, tako da ovo nije bezbedan izbor za ljude obolele od celijakije.

I ako su bezglutenske namirnice postale sinonim za zdravu hranu, trebalo bi da znate da postoji veliki broj ovih namirnica koje i nisu baš zdrave.U prodavnicama se mogu naći kolači, pica, sladoled, sendviči, pivo… bez glutena. Ljudi oboleli od celijakije sigurno se raduju što ponekad mogu da jedu i omiljene grickalice bez glutena, ali treba naglasiti da one baš nisu bogate nutrijentima i zdrave.

Na kraju, trebalo bi naglasiti i da celijakija i netolerancija na gluten nisu isto što i alergija na hranu.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta zabave, kulture, muzike, filma, lifestyle, putovanja i seksualnosti pratite na našoj Facebook stranici - MONDO Zabava, kao i na Twitteru @Mondo_zabava.