I Rusi će nadgledati kako Srbi glasaju

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je danas da će predsedničke izbore 2. aprila pratiti Centralna izborna komisija Rusije. Notari overili 165.000 potpisa.

0
A- A A+

Rusi će na izborima imati dva posmatrača za rad biračkih odbora.

Do sada su prijavu za posmatranje izbora podneli Crta, Građani na straži, Cesid i Jukom.

Rok za prijavu za strane posmatrače za praćenje izbora ističe 22. marta, a za domaće posmatrače 27. marta.

Na sednici je za zamenika člana RIK-a u proširenom sastavu imenovan predstavnik Grupe građana "Ljubiša Preletačević Beli, Beli - Samo jako" Relja Joksimović.

GRAĐANI KANDIDATIMA DALI 165.000 POTPISA

Javni beležnici overili su oko 165.000 potpisa podrške kandidatima na izborima za predsednika Republike Srbije u toku prikupljanja potpisa birača od 3. do 12. marta, saopštila je danas Javnobeležnička komora Srbije.

U istom periodu, kako se dodaje, beležnici su na terenu proveli ukupno 8.062 radna sata.

Na poslovima overe potpisa bile su angažovane sve 152 javnobeležničke kancelarije, a kandidatima je na raspolaganju bilo ukupno 438 službenika, kao i više stotina administrativnih radnika.

Overa potpisa podrške birača obavljena je u skladu sa zakonom i prema redosledu podnošenja zahteva predlagača.

Sve stranke i pokreti koji su podneli pismeni zahtev za overu potpisa podrške birača imali su na raspolaganju overitelje u prvom slobodnom terminu, a broj prikupljenih potpisa zavisio je isključivo od organizovanosti kandidata i odziva birača koji ga podržavaju, navodi se u saopštenju.

Notari: Danijela Sremac skupila 888 potpisa

Ovakvom stavu beležnika javno su se ranije suprostavljali opozicioni kandidati, a neki nezavisni kandidati su čak odustali od kandudature jer su, kako tvrd, imali probleme s notarima.

Sve vesti