MONDO/Beta

Radulović: Kao predsednik prvo bih otišao u BiH

Autor:

Kandidat za predsednika Srbije i lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović izjavio je da bi mu region bio prioritet u diplomatskim odnosima kada bi bio izabran za predsednika i da bi prvo otišao u zvaničnu posetu Bosni i Hercegovini.

94
A- A A+

"Posle toga otišao bih u Hrvatsku i druge zemlje u regionu. Prioritet treba da budu dobri odnosi u regionu i tu treba prvo da baziramo svoju politiku", rekao je Radulović u predizbornom intervjuu agenciji Beta.

On je kazao da svetsku politiku treba prepustiti velikim silama.

"Srbije je mala zemlja i da mislimo da se mi tu nešto pitamo zaista je krajnje naivno i samo je još jedna od manipulacija kojom se bavi sadašnji predsednik Vlade (Aleksandra Vučič)", naveo je Radulović.

On je ocenio da je skorašnja Vučićeva poseta Nemačkoj pa zatim najavljena poseta Rusiji čista zloupotreba pozicije predsednika Vlade, gde pokušava da dobije marketinšku podršku od velikih sila.

"A ono što nas istorija uči je kada dobijate tu marketinšku podršku da iza toga ima nešto što morate da platite. Na žalost, taj deo ne znamo, ali saznaćemo nakon što pobedim Vučića na ovim izborima", rekao je Radulović.

On je naveo da je posao predsednika države i političara u Srbiji da razvijaju dobre odnose sa celim svetom, ali da uvek treba da imaju na umu da u politici kao i ekonomiji ne postoje prijateljstva već isključivo interesi.

Radulović: Ako izađe 4 miliona birača...


"Kazati da neka velika sila radi nešto jer je to u interesu Srbije krajnje naivno i mi bismo tu lekciju morali da naučimo", istakao je Radulović.

Upitan o pregovorima Beograda i Prištine i koliko je njegov stav u saglasju sa onim što radi Vlada Srbije on je kazao da "mi, ustvari, pojma nemamo šta radi Vlada po tom pitanju".

"Mi nemamo pojma šta radi Vlada. Ono što se potpisuje pod Briselskim sporazumima je toliko neodređeno i široko može da se tumači, a šta je Vučić obećao mimo toga to mi ne znamo", kazao je Radulović.

Ono čime će se, kako je naveo, baviti kao predsednik Republike je poštovanje svih međunarodnih ugovora, zaštitom interesa građana Srbije i insistiranjem na imovinskim pravima, ne samo fizičkih lica i crkve, nego i pravnih lica.

Kao primer zaštite pravnih lica naveo je Rudarsko-metalurškog kombinata Trepča i podsetio da je napisao pismo Evropskoj uniji i svim zemljama članicama u kome je naveo da se preko Trepče ugrožavaju zapravo akcionarska imovinska prava.

On je kazao da bi kao predsednik insistirao na suštinskoj autonomiji na Kosovu, a ne na kako je naveo "onom udruženju građana koja se zove Zajednica srpskih opština".

Radulović je kazao da se nesposobna partokratija i u Beogradu i u Prištini praktično koristi dizanjem tenzija ne bi li prikrili da nemaju nikakva rešenja za probleme građana.

Govoreći o saradnji Srbije sa NATO, on je kazao da Srbija ne treba da ulazi u vojne saveze.

On smatra i da o tako velikim državnim pitanja uvek treba da se održi referendum i da se o njima građani izjasne.

Po njegovim rečima, Srbija je mala zemlja i treba da sarađuje sa svim zemljama i Rusijom i SAD i EU, ali osnovna stvar je da se dobro vodi politika i radi ono što je u interesu Srbije.

On je kazao da bi kao vrhovni komandant vojske radio na tome da se unapredi ugled vojske i istakao da je to je jedina institucija sistema koja je manje ili više uspela da sačuva integritet za sve ovo vreme.Povezano

Sve vesti