ANKETA: Zašto smo stoka!?

Svi kukamo na zagađene reke, vazduh, đubre na ulicama. Ali, ko to sve baca i ko zagađuje našu okolinu? Možda baš vi?

ANKETA: Zašto smo stoka!? Foto: Mondo/ Goran Sivački

Da li ste znali da Srbija predstavlja jedan od 158 centara svetskog biodiverziteta?

Prisustvo velikog broja različitih tipova staništa, od barskih i močvarnih, preko preostalih stepa, peščara i kontinentalnih slatina, do očuvanih šumskih zajednica prašumskog karaktera u kanjonima i klisurama divljih reka i planinskih i visokoplaninskih oblasti, omogućili su prisustvo raznovrsnog biljnog i životinjskog sveta.

BEOGRADE, MORA LI OVAKO??? (FOTO)

Upravo ta raznovrsnost omogućila je da po prirodnim karakteristikama Srbija bude "Evropa u malom" sa ekosistemima od submediteranskog do subarktičkog tipa, a najočuvaniji i najznačajniji delovi prirodne baštine proglašeni su za zaštićena područja i trenutno ih ima 463 i čine 6,53 odsto teritorije Srbije.

Međutim, svega toga u budućnosti neće biti ukoliko se ne potrudimo, samo malo: da ne bacamo đubre gde stignemo, naročito ne u reke, da ne koristimo najlon kese, a naročito je važno da ne bacamo žvake, plastične boce i opuške na sve strane, jer im trebaju vekovi da se razgrade i nestanu prirodnim putem.

Sigurno ste videli, barem jednu reku po kojoj pluta razno đubre. Ili, možda, pušače koji istrče ispred svoje firme da s nogu popuše cigaretu, a onda opušak bace na pod! Pogledajte samo ispred ulaza u škole, koliko je zalepljenih žvaka na asfaltu!

Kao na ovim fotografijama, na primer:

Da li vas to nervira?

Da li vas to brine?

Da li i sami radite nešto od toga?

"Smara" vas ovaj tekst?

Izvinjavamo se. Nastavite da bacate opuške gde stignete, da pljujete po podu, i da čitate neke druge, zanimljivije vesti.

Mi se ovde obraćamo onima koji su ekološki osvešćeni, ili žele to da budu.

Danas se obeležava Dan zaštite prirode. Ustanovljen je Zakonom o zaštiti prirode 2009. godine, kako bi se se javnost podsetila na značaj očuvanja prirode Srbije, a za datum je odabran 11. april zato što je tog dana1949. prvi put jedno područje proglašeno zaštićenim prirodnim dobrom - Spomenik prirode "Velika i Mala Ripaljka", u opštini Sokobanja.

10 stvari koje bih promenio u BeograduTim povodom  će Zavod za zaštitu privrode Srbije, JP "Srbijašume", zajedno sa  Institutom za botaniku i Botaničkom baštom "Jevremovac" Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, organizovati skup u Letnjoj učionici "Jevremovca".

Ukoliko ste u prilici, dođite - biće zanimljivo i korisno.

Ukoliko vam je Beograd daleko, mi ćemo vas sada podsetiti na neke strašne činjenice:

- na Zemlji se svakog minuta proizvede milion plastičnih kesa, a jedna kesa može da traje čak 1.000 godina dok se potpuno ne razgradi

- filter cigarete je napravljen od materijala koji upija vlagu, povećava svoj volumen, i ne može se razgraditi

- isto važi i za žvakaće gume: uglavnom sadrže sintetičke materijale poput butila, koji se koristi za pravljenje guma, i skoro je neuništiv

Sve to, ali i razni lekovi, hemikalije koje svakdnevno koristimo, uglavnom završe u našim rekama, jezerima, nešto od toga na ulici, i vazduhu.

I onda se pitamo zašto je karcinom u Srbiji sve češći, zašto je u porastu broj rizičnih trudnoća (a nekada su se, kažu, žene porađale i na njivi), ubiše nas alergije.

Stavite prst na čelo...


Pročitajte i ovo:

Srbi vernici, zašto OVO radite? (FOTO)

Propada srpsko čudo prirode (FOTO)

Zašto ovako!?

Sve vesti