"Žene, hajde da sada mi malo vladamo"

U Beogradu održan skup uspešnih žena - #ProFemina - sa kojeg je poručeno: Hrabro je roditi se i živeti kao žena!

4
A- A A+

Da li bi svet bio bolji i sigurniji da njime vladaju žene? Nije da na visokim funkcijama, među državnicima, nema žena, ali da li je njihov potencijal dovoljno iskorišćen? I koliko su same odgovorne što se njihov glas ne čuje više?

Sve ove teme i mnoge druge bile su "prečešljanje" na petom regionalnom skupu "ProFemina", koji je održan u beogradskom Mikser hausu.

Šef pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević imala je zanimljivu metaforu:

"Zahvaljujem se organizatorima što ovu konferenciju nisu napravili 8. marta. Ja posmatram ulogu žene dublje i šire od tog datuma. Pričaću vam o tome gde je mesto žene u procesu koji teče i kojim se ja bavim. Zamislite da imate zemljište od jednog hektara i da obrađujete samo jednu polovinu, znate da nećete imati dobar prenos. Pogledajte to kroz ulogu žene, činimo pola stanovništa, a ne koristimo sve naše kapacitete. Najbogatije zemlje koriste sve ono što imaju, sve kapacitete, sve čime raspolažu. E, to je moj cilj. Da probamo da iskoristimo sve naše potencijale".

OVO SU HRABRE ŽENE:

UPOZNAJTE SRPSKU MAJKU HRABROST

Devojka koja "trese" region i Srbiju (FOTO)

Čelična mama Sara: Sklanjali su se od mojih ćerki

Izvor: MONDOŽene, bravo: U Lebanu "cveta biznis" (FOTO)


Tokom pet panela učesnici su govorili o položaju žene u društvu, feminizmu, tradicionalnim vrednostima i ravnopravnosti polova.

"Život me je naučio da ako ste uporni, sve možete da uradite. I naravno nikada o problemima ne treba ćutati, jer ako ćutimo ništa se neće promeniti. Muškarci su pokazali koliko znaju do sada, hajde da mi žene uzmemo stvari u svoje ruke i vodimo ovu državu. Kucnuo je čas da se napravi sastav skupštine u kojem će biti 30% muškaraca, a sve ostalo žene", rekla je prof. dr Danica Grujičić

Razgovaralo se i o zdravoj ishrani i mnoštvu trendova u toj oblasti, kao i o tome kako izabrati onaj pravi, zatim o najmlađima i potrebi da deca imaju više fizičke aktivnosti, o bebinoj koži, kao i o lepoti sa i bez filtera.

"Kada neko kaže da lepo izgledam, barem ja pomislim da držim stvari pod kontrolom. Pošto imam dvoje male dece, meni to deluje kao ok, držim stvari pod kontrolom. Više mi to znači nego da mi neko kaže da sam lepa na fotografijama. Izazov je sasvim drugačiji pre roditeljstva i kada ste roditelj", rekla je džez muzičarka, Lena Kovačević. 

ONE su pokazale - znanje ispred silikona!

Izvor: MONDONajveću pažnju publike, ali i najveću diskusiju, izazvao je panel posvećen abortusu, a učesnici su govorili o medicinskom, moralnom i etičkom pogledu na abortus, o pravu žene na abortus i donošenju odluke šta će učiniti sa svojim telom.

Na kraju konferencije, koju je organizovao magazin "Lepota i zdravlje", na temu "Prepoznavanje", govorila je Marina Maljković, bivša selektorka ženske košarkaške reprezentacije Srbije, trener Galatasaraja, kojoj je zatim uručena ovogodišnja “Pro-Femina nagrada", a statuu je dizajnirala vizuelna umetnica Jelena Blečić. 

Pobednica Slagalice: Ko kaže da žene nisu jake?!

Tagovi:
Sve vesti