Nove saobracajne kazne Hrvatska cene.html

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vesti

PAŽNJA U HRVATSKOJ: Nove, paprenije saobraćajne kazne

Autor mondo.rs
Autor mondo.rs

Nove odredbe Zakona predviđaju strože kažnjavanje počinilaca osam najtežih prekršaja za koje je policija detektovala da uzrokuju najveća i najteža stradanja u saobraćaju.

Izvor: MONDO/Danijela Pašić

Prvog avgusta je počela primena novog Zakona o bezbednosti saobraćaja u Hrvatskoj, koji je doneo nove, veće kazne.

Portal Index.hr prenosi nove odredbe Zakona koje predviđaju strože kažnjavanje počinilaca osam najtežih prekršaja za koje je policija detektovala da uzrokuju najveća i najteža stradanja u saobraćaju. U pitanju su:

- prekoračenje dozvoljene brzine kretanja u naseljenom mestu za više od 50 km/h,

- vožnja u suprotnom ili zabranjenom smeru na autoputu, brzom putu i putu namenjenom isključivo za saobraćaj motornih vozila,

- namerni prolazak kroz crveno svetlo, odnosno prolazak kroz crveno svetlo bez smanjenja brzine, povećanjem brzine ili prolazak kroz dva ili više crvenih svetala,

- odbijanje podvrgavanju ispitivanja radi provere da li u organizmu ima alkohola ili droga,

- vožnja pod uticajem alkohola iznad 1,5 promila i vožnja pod uticajem droga,

- upravljanje vozilom pre sticanja prava,

- upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola ukinuta zbog prikupljenih negativnih prekršajnih bodova,

- upravljanje vozilom dok je vozačka dozvola oduzeta, dok je vozač isključen iz saobraćaja ili mu je izrečena mera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zaštitna mera. 

Novčane kazne za ove prekršaje su do sada iznosile od 5 do 15 hiljada kuna (670 do 2.000 evra), a od juče su povećanje na iznose od 10 do 20 hiljada kuna (oko 1.350 – 2.700 evra). Pored novčanih, vozače, koji načine neki od ovih prekršaje, očekuju zabrana upravljanja motornim vozilom od najmanje šest meseci, ako ponovljen prekršaj, ili najmanje 12 meseci ako je prekršaj počinjen treći ili više puta. Povećavaju se i negativni prekršajni bodovi sa tri na šest, kao i privremeno oduzimanje vozila kao sredstva počinjenja prekršaja.

Policija može vozilo privremeno oduzeti vozaču koji je najmanje dva puta pravosnažno kažnjen u trogodišnjem periodu, a ponovo počini neki od 8 navedenih najtežih saobraćajnih prekršaja. Privremeno oduzimanje znači oduzimanje do odluke suda, koji je mora da donese odluku u roku od 15 dana.

Povećane su i novčane kazne za:

- nekorišćenje sigurnosnog pojasa za vreme vožnje,

- nepropisan prevoz dece u vozilu i

- nepropisno korišćenje mobilnog telefona za vreme vožnje.

Kazna za ove prekršaje je povećana sa dosadašnjih 500 kuna (67 evra) na 1.000 kuna (135 evra). 

Što se ostalih kazni tiče, nekorišćenje zimske opreme je poskupelo sa 700 kuna (95 evra) na 1.000 kuna (135 evra). Pored te opreme, od 1. novembra do 31. marta vozač je dužan da obavezno očisti sneg i led s vozila, a tada je i obavezno i korišćenje dnevnih ili kratkih, odnosno oborenih svetala.

Povećane su i kazne za one koji ne ostanu na mestu nesreće u kojoj ima poginulih ili povređenih, i to sa 400 – 950 evra na 1.350 – 2.700 evra.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta automobila, automobilske tehnike, saveta, saobraćaja… pratite u rubrici MONDO Auto, kao i na našim Facebook i Instagramstranicama.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

loader