Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić najavio je za RTS da će uskoro biti gotov novi sistem koji značajno sprečiti i smanjiti posledice elementarnih nepogoda.

Ukoliko zatreba poruke će moći da čuju svi u Beogradu, ne samo u stanovima i automobilima nego i aerodromoma, na prilaznim putevima, tržnim centrima... Te poruke čuće se preko sirena koje će biti postavljene na 316 lokacija u gradu, najpre u prigradskim opštinama.

Budući situaciono-komandni centar Sistema ranog upozorenja nalaziće se u Tiršovoj 1, a ovaj moderan način obaveštavanja i uzbunjivanja biće od velikog značaja za građane Beograda u slučajevima opasnosti, rekao je gradonačelnik Beograda.

Radojičić je za RTS naveo da će Sistem ranog upozorenja funkcionisati pomoću detektora na 316 lokacija u gradu, koji će sakupljati informacije i prosleđivati ih u komandni centar. To znači da će građani biti na vreme obavešteni kao i sve službe sistema zaštite i spasavanja.

"Podaci će se u situaciono-komandnom centru analizirati i tako obrađeni ponovo biti vraćeni na tih 316 lokacija sa obaveštenjima ili upozorenjima. To će se postići posredstvom sirena, ali i govornim porukama koje će upućivati ljude kako da reaguju", precizirao je Radojičić.

Za "ne daj Bože" - stižu nove sirene za uzbunu

On je podsetio da se u ovaj sistem tri decenije nije ulagalo, te da će novi sistem biti savremen po uzoru na velike svetske gradove, poput Rima i Moskve.

Gradonačeknik je naglasio da elementarne nepogode koje su zbog klimatskih promena sve češće visokog intenziteta kako u Srbiji tako i u celom svetu ne možemo da sprečimo ali možemo da radimo na preventivnim merama. Te preventivne mere će znatno ublažiti posledice elementarnih nepogoda.

"Ovo je preporuka Evropske Unije i na ovaj način znatno ćemo sprečavati i smanjivati posledice elementarnih nepogoda i drugih opasnosti. Ovaj sistem će mnogo značiti gradskim službama jer će imati monitoring koji prati situaciju, prate se svi relevantni parametri i sistem ukoliko će doći do opasnosti unapred upozorava", rekao je Radojičić.

Centar u Tiršovoj radiće 365 dana u godini, dodao je Radojičić, a građani i mediji imaće zahvaljujući njemu sve blagovremene informacije.

Gradonačelnik je dodao da je u svetu detektovano da postoji 15, 16 različitih vrsta opasnosti, među kojima su požari, zemljotresi, hemijske, radioaktivne opasnosti, epidemeje, terorizam, a jedne od najčešćih su poplave.

Grad Beograd je odgovoran za vodotok drugog reda, podsetio je gradonačelnik, pa će jedna vrsta detektora biti povezana i sa ovim sistemom.