Vesic o ceni grejanja i placanju odlaganja otapada

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Beograd

Vesić: Naplaćivaće se odlaganje otpada, ali će cena grejanja biti niža

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug
Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić izjavio je danas da je Grad doneo odluku da se od 2022. godine naplaćuje cena za uslugu tretmana i odlaganja komunalnog otpada, ali i da se istovremeno za isti iznos smanji cena grejanja.

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

“Na ovaj način zaustavili smo sprovođenje odluke iz 'Lokalnog plana upravljanja otpadom grada Beograda od 2011 - 2020. godine' koji je usvojila Skupština grada 7. jula 2011. godine, na predlog tadašnjeg gradonačelnika Dragana Đilasa, po kome je svako domaćinstvo u Beogradu trebalo tu cenu za tretman i odlaganje komunalnog otpada da plaća 127,5 evra godišnje ili 10,60 evra mesečno, odnosno 1.239 dinara”, rekao je Vesić.

Odluka o plaćanju odlaganja komunalnog otpada i o smanjenju cene grejanja za taj iznos doneta je u skladu sa obavezama iz Ugovora o javno-privatnom partnerstvu za deponiju Vinča.

Vesić je naveo da od danas počinju radovi na uređenju deponije komunalnog otpada Vinča, koja će prvo biti sanirana i rekultivisana, a potom i zatvorena.

Istovremeno, dodao je, gradi se nova sanitarna deponija, koja će u svemu pratiti stroge propise EU u pogledu odlaganja otpada i njegovog tretmana, kao i zaštite životne sredine.

Vesić je pojasnio da će se graditi kombinovano postrojenje za tretman otpada i proizvodnju energije iz otpada, koje će koristiti otpad kao izvor energije za proizvodnju električne i toplotne energije.

Sva proizvedena toplotna energija koristiće se za grejanje građana Beograda.

Aktuelno

Kapacitet postrojenja je 340.000 tona otpada godišnje, što se uklapa u sistem selekcije otpada grada, dodao je Vesić.

Takođe, naveo je i da će se graditi postrojenje za tretman građevinskog otpada, čiji kapacitet će biti minimum 100.000 tona godišnje, gde će se dovoziti građevinski otpad sa teritorije grada, koji u ovom momentu nema odgovorajući tretman.

Proizvod koji nastane tretmanom građevinskog otpada dalje će se koristiti kao sirovina u građevinarstvu, između ostalog i za izgradnju puteva.

Prema Vesićevim rečima, biće izgrađeno i postrojenje za tretman procednih voda u kome će se vršiti tretman kontaminirane vode sa deponije, a koja će nakon tretmana biti očišćena od svih zagađenja i moći da se koristi kaotehnička voda.

Dodao je da će biti izgrađeno i postrojenje za sakupljanje i tretman deponijskog gasa, koji će potom biti korišćen zaproizvodnju energije.

"Stvaranje bio gasa sastavni je deo procesa deponovanja otpada i izgradnjom ovog postrojenja gas će se sakupljati i koristiti za proizvodnju energije za potrebe rada postrojenja na samoj lokaciji, a sve preko toga će ići u distributivni sistem Beograda",  rekao je Vesić.

On je naveo da Grad uvodi cenu za uslugu tretmana i odlaganja komunalnog otpada koju imaju svi gradovi u Evropi, a koja će se naplaćivati od 2022. godine, od meseca početka pružanja usluge.

"Infostan" će naplaćivati komunalne usluge i u prigradskim opštinama

"Zbog potrebe da zaštitimo standard stanovništva, doneli smo odluku da istovremeno sa uvođenjem ove cene, smanjimo cenu grejanja, kao i da umanjimo cenu komunalne usluge sakupljanja, odvoženja i odlaganja komunalnog otpada 'Gradske čistoće" za isti iznos, tako da građani neće plaćati ni dinar više nego pre njenog uvođenja", , rekao je Vesić.

On je objasnio da će cena za uslugu tretmana i odlaganja komunalnog otpada za 314.000 domaćinstava koja imaju centralno grejanje iznositi 5,38 dinara po metru kvadratnom, ali da će tim domaćinstvima cena grejanja biti smanjena za 3,58 dinara po metru kvadratnom, dok će cena za sakupljanje i odvoženje komunalnog otpada koju sada plaćaju sva domaćinstva biti umanjena za 1,8 dinara, tako da će njihovi računi ostati isti.

Kada je reč o 327.000 domaćinstava koja nemaju centralno grejanje, cena za novu uslugu tretmana i odlaganja komunalnog otpada iznosiće 1,8 dinara po metru kvadratnom, ali će se za isti iznos umanjiti cena za sakupljanje i odvoženje komunalnog otpada koju sada plaćaju sva domaćinstva, tako da će i njihovi računi ostati isti.

"Preostali iznos od 3,58 dinara po metru kvadratnom će se obezbediti od sredstava dobijenih iz razdvajanja i reciklaže komunalnog i građevinskog otpada", rekao je Vesić.

Takođe, naveo je da će grad od 2022. godine biti u prilici da smanji cenu grejanja, jer će do tada biti završen toplodalekovod Obrenovac - Beograd kojim će se topla voda iz TE "Nikola Tesla" transportovati do Toplane na Novom Beoradu i koristiti za grejanje.

Povezane vesti

"To će Gradu omogućiti da smanji kupovinu gasa za oko trećinu, zbog čega će moća da isplati investiciju koja je oko 200 miliona evra i da smanji cenu grejanja", ističe Vesić.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

DžoMa

Šta će da mi smanji račun za grejanje kad nemam centralno u stanu??? 🙄

Kica zadnji

Ovaj bre sve nas za*ebava smanjiće se račun za grejanje a račun će biti isti

Majda

@Kica zadnji nadajmo se da nece i tad Vesidć da nam kroji racune..dosta ga je bilo.ko da ga gleda još godinama..al vole da misle da ce vecno da vladaju.😅

special-image

PRODAVNICA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU

Inicijalizacija u toku...
loader