Zajedno sa Privrednom komorom Srbije Beograd vodi računa o broju ljudi koji ima radnu obavezu i shodno tome određuje se broj potrebnih vozila za funkcionisanje gradskog saobraćaja, rekao je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević za televiziju Prva, a prenosi Beoinfo.

Nikodijević je potvrdio da gradski prevoz ne može odjednom da bude vraćen u normalno funkcionisanje, već će se čitav proces odvijati po fazama.

"Trenutno na terenu u svakom autobusu imamo kontrolore koji prate razvoj situacije i izveštavaju. Kada se bude javila potreba za povećanjem broja autobusa i broja polazaka, spremni smo da napravimo promene u hodu u roku od nekoliko sati", rekao je Nikodijević.

On je naveo da se to odnosi na povećavanje broja vozila na postojećim linijama, ali i uvođenje novih linija ukoliko bude postojala potreba i dodao da će sve to biti rađeno parcijalno jer još uvek ne radi čitava privreda, zanatske radnje, ugostiteljski objekti....

"Privredna aktivnost je uveliko smanjena i dok god ne bude postojala realna potreba gradski prevoz neće biti u potpunosti normalizovan", poručio je Nikodijević.

On je istakao da svi komunalni sistemi grada Beograda funkcionišu dobro i zahvalio građanima na poštovanju mera koje je odredila Vlada Srbije zajedno sa epidemiolozima.

Nikodijević je dodao da je ogromna većina Beograđana pokazala veliko strpljenje, disciplinu i poštovali mera, a da su građani stariji od 65 godina su podneli najveći teret mera koje su uvedene.

"Najveći broj zabrana odnosio se upravo na njih, ali kako 'virus popušta' i epidemija više ne napreduje sigurno je da će doći do smanjenja mera. Najstarijim sugrađanima zaista dugujemo zahvalnost i oni će od sutra u 18 časova, kada u novom terminu radnim danima počinje zabrana kretanja, moći utorkom, sredom i petkom da izađu da prošetaju", rekao je Nikodijević.

Kako vreme bude odmicalo sve mere će, kako kaže,  "popustiti" jer jasno je da ništa ne može da se ukida ili vraća u funkcionisanje odjednom, već parcijalno i po fazama. 

Nikodijević kaže da će ugostiteljski objekti, frizerski i kozmetički saloni, teretane i drugi objekti moraće da počnu sa radom pod određenim merama opreza. 

"Moraće da se zna šta je sve neophodno za vlasnike i korisnike i koje mere zaštite moraju da budu preduzete kako ne bi došlo do neželjenih posledica. Zaštitna oprema, socijalna distanca i sve druge pojedinosti biće deo protokola na koji ćemo morati da se naviknemo", poručio je Nikodijević.