Epidemija je zaustavila i noćni život u Beogradu, a, kako su vanredne mere polako počele da slabe, dolazi vreme da se provod u prestonici ponovo digne na noge.

U ovo doba godine posebno su krcati splavovi, međutim još uvek nije vreme da se sve vrati na staro.

"Nismo još počeli da radimo, otvorićemo sezonu početkom juna", rekli su za "Blic" iz jednog od poznatijih splavova na Ušću.

"Naš lokal ima baštu, pa većina gostiju uživa napolju, retko ko se odluči da sedne unutra. Poštujemo i propisani broj ljudi, do sada nije bilo više od 50 gostiju, a kako je promenjena odluka, sada ćemo primati 100 ljudi. Radnim danima radimo do ponoći, a vikendom do jedan sat posle ponoći. Svi radici nose maske i rukavice, a obezbeđena su i dezinfekciona sredstva", objasnili su.

Epi­de­mio­log i član kriz­nog šta­ba Pre­drag Kon obja­šnja­va za "Ku­rir" da je po­ve­ća­nje do­zvo­lje­nog bro­ja lju­di na jav­nim sku­po­vi­ma bi­la za­jed­ni­č­ka odlu­ka stru­č­nja­ka, ko­ja je do­ne­ta zbog po­bo­lj­ša­nja si­tua­ci­je s ko­vi­dom 19 u ze­mlji.

"Sve što je do 100 lju­di, sve mo­že, uz po­što­va­nje me­ra opre­za, na­rav­no. Si­tua­ci­ja je ne­su­m­nji­vo po­vo­lj­na, ali ni­je još uo­bi­ča­je­na i pot­pu­no si­gu­r­na, pa i da­lje ima smi­sla spro­vo­di­ti odre­đe­ne me­re. Po­pu­šta se pos­te­pe­no, pr­vo smo po­ve­ća­li na 100 lju­di ka­ko bi­smo si­g­na­li­zi­ra­li da je si­tua­ci­ja znat­no bo­lja. S dru­ge stra­ne, ne mo­že­te ni odjed­nom sve da pu­sti­te, jer je oprez nu­žan, a po­se­b­no za sta­ri­je i hro­ni­č­ne bo­le­sni­ke, za ko­je je i da­lje po­že­lj­no da izbe­ga­va­ju sku­po­ve s vi­še lju­di u za­tvo­re­nom, ma­lom pros­to­ru", rekao je epidemiolog.

Restorani i kafići počeli su da rade 4.maja. Evo kako to izgleda:

MONDO/Goran Sivački Kafići u Beogradu ponovo otvoreni