Tu se nalazi i poseban kafe bar 16. Osnovan je pre tri godine kako bi deca koja gube pravo na korišćenje Svratišta za decu nakon što napune 16 godina, imala priliku da se uključe u tržište rada i poboljšaju svoje životne šanse.

„Kafe bar 16 je nastao pre tri godine, dobio je ime kafe bar 16 po tome što deca koja napune 16 godina u Svratištu faktički prestaju da budu korisnici Svratišta, prepušteni su sami sebi i onda je kafe bar osnovan da bi deca koja žive i rade na ulici imala bolje mesto i kako bi mogli da zarade nešto za sebe” kaže dvadesetogodišnji Albert Matić, konobar u ovom kafiću.

Kafić na Starom gradu u kom svako popijeno piće ima svrhu
Promo 

Albert navodi da je bio korisnik Svratišta za decu od svoje pete godine, a kafe bar 16 mu je omogućio da, kako kaže, postane sam svoj čovek. „Kafe bar 16 je pre svega meni rešio probleme da ja ne živim u neformalnom naselju, da postanem sam svoj čovek, da iznajmljujem stan, da imam, da ne moram da razmišljam za sutra šta ću ako padne kiša, ovako mogu da odem na toplo mesto, da radim, da zaradim za sebe. Naravno tu bude bakšiša” kaže Albert.

Pored Alberta, u ovom posebnom kafe baru rade i druga deca koja su prethodno bila korisnici Svratišta. Jedna od njih je i Džulja Kopilji, koja ima šesnaest godina. Ona radi kao konobarica na ovom mestu šest meseci i kaže da joj najviše znači to što se osamostalila, što sama zarađuje za sebe, ali ima mogućnost i da pomogne roditeljima. „16-ica mi je rešila problem zato što ne moram da zavisim od drugih, sada imam svoj novac i ne moram da nekome tražim nešto kao kada nemam svoj novac, ili moram da idem negde, a nemam svoj novac, pa moram da tražim roditeljima. Pomoglo mi je i zato što mi je tata bolestan i pola plate dajem njemu za lekove” govori Džulja.

Kafić na Starom gradu u kom svako popijeno piće ima svrhu
Promo 

Sledeći put kada se budete dogovarali sa prijateljima gde biste mogli da popijete piće, setite se kafe bara 16, koji se nalazi u Cetinjskoj ulici broj 15. Svako piće koje popijete na ovom mestu donira se Svratištu za decu i mladim ljudima koji u njemu rade.