• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Muzej grada Beograda imaće savremene uslove i adekvatnu prezentaciju blaga srpske prestonice

Izvor Promo

Muzej grada Beograda u Resavskoj ulici dobija adekvatnu organizaciju prostora i savremene tehnološke uslove čuvanja i gazdovanja nad kulturnim dobrima koje ovaj muzej poseduje.

 Muzej grada beograda novi uslovi adekvtna prezentacija blaga beograd muzej Izvor: Promo/Muzej Grada Beograda

Sekretar za investicije Luka Petrović izjavio je da se rekonstrukcijom, sanacijom, prenamenom i dogradnjom objekta Muzeja grada Beograda u Resavskoj ulici dobijaju adekvatna organizacija prostora i savremeni tehnološki uslovi čuvanja i gazdovanja nad kulturnim dobrima koje ovaj muzej poseduje.

Izvor: Promo/Muzej Grada Beograda


Uređen prostor, dodao je, omogućiće adekvatnu prezentaciju blaga Grada Beograda domaćoj i stranoj javnosti, kao i gostovanja izložbi koje do sada nisu mogle da gostuju, a čije postavke zahtevaju adekvatnu zaštitu i visok nivo mikroklimatskih uslova.

Kustosi i naučni istraživači imaće uslove za rad, koji su elementarna pretpostavka za rad jedne elitne ustanove. Projektom je predviđeno da u centralnom delu, iz Resavske ulice i u levom krilu objekta ka Birčaninovoj ulici, budu javni prostori koje će koristiti posetioci muzeja. U desnom krilu zgrade, ka Nemanjinoj ulici, predviđeni su prostori stručnih muzejskih službi i prostori muzejskih depoa koje će koristiti zaposleni u muzeju, dok je potkrovlje projektovano kao administrativni prostor, sa pratećim sadržajima – pojasnio je Petrović.

Izvor: Promo/Muzej Grada Beograda

On je naglasio da se postojeći objekat zadržava u svom volumenu i gabaritu prema spoljašnim ulicama.

Povezivanje sadržaja postojećeg, obnovljenog objekta i novoprojektovanog prostora je ostvareno horizontalnim komunikacijama kroz hodnike, galerije, mostove, kao i centralnim otvorenim stepeništem sa dva panoramska lifta. Ovakvim konceptom je omogućena maksimalna fizička i vizuelna dostupnost najvećeg broja sadržaja i eksponata, ali i pojedinih delova depoa, čime bi aktraktivni sadržaj mogao biti otvoren za javnost. Fasada postojećeg objekta će biti rekonstruisana prema uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda. Dograđeni deo nalaziće se u dvorišnom delu. Na nivou prizemlja fasada će biti ostakljena radi vizuelne komunikacije muzeja sa dvorišnim sadržajem – naveo je Petrović.

Prema njegovim rečima, muzej će imati ukupnu površinu od 17.000 metara kvadratnih.

Izvor: Promo/Muzej Grada Beograda

Petrović je podsetio da je krajem 2006. godine Skupština Grada Beograda dodelila Muzeju grada Beograda zgradu Vojne akademije u Resavskoj ulici, kao budućem prvom i centralnom sedištu stalne postavke Muzeja grada Beograda. Objekat je, dodao je, kulturno dobro pod prethodnom zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i delo je arhitekte Dimitrija Leka iz 1899. godine.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sugestija

Sjajno! Samo Vas molim da muzej koji će biti jedna od važnih tačaka koje će obilaziti turisti sa svih strana sveta bude u duhu Srbije i srpskog naroda. Turisti kad dodju u Beograd dobiju utisak da su ovde gradili Rimljani,Kelti,Turci...itd a nekako se uvek zanemare Srbi! Srpski srednji vek i kultura mora biti prioritet u prezentovanju naše zemlje svetu! Čak i spominjanje nekakvih Slovena koji su prisutni od 6-7 veka mora da bude korigovano u prezentovanju , jer su ti Sloveni a ko drugi nego Srbi! Srbi su "došli" kao već formiran narod i osvojili ove prostore, a ne kao bezlična slovenska masa kako se pokušava predstaviti. Sve komšijske zemlje odavno govore o dolasku svojih naroda u ranom srednjem veku,a ne o nekakvim slovenima koji se ovde tek formiraju identitetski. Ajmo malo više patriotizma i upoznavanja sveta sa Srbima kao nosiocima kulture Balkana!