Sve više Rusa se zbog rata u Ukrajini seli u druge delove sveta, najviše ih ima u Turskoj i Emiratima, ali u poslednje vreme primetan je sve veći broj ruskih državljana i u Beogradu

O tome najbolje svedoče mnogobrojne ruske firme koje su, pre svega u Beogradu i Novom Sadu, otvorene u prethodnih mesec dana, navala na iznajmljivanje stanova, kuća, ali i skupocenih vila po prestonici, luksuzni automobili sa ruskim tablicama koji se mogu videti na našim ulicama, ali i mališani iz Rusije, pa i Ukrajine, koji su upisani u privatne vrtiće. 

"Imamo već troje mališana iz Rusije koji su došli u poslednjih 20-tak dana, a bilo je još toliko koji su se interesovali. Čuli smo i od kolega u drugim delovima grada da je sve više dece iz Rusije, ali ih ima i iz Ukrajine", rekli su za “Blic” iz jednog privatnog vrtića u centru Beograda.

I druge privatne predškolske ustanove sa raznih lokacija u Beogradu potvrdile su da se sve više roditelja ruske nacionalnosti interesuje da upišu svoje mališane u srpske škole.

"U poslednjih mesec dana imamo sve više roditelja iz Rusije koji žele da upišu svoju decu u našu ustanovu. Za sada kod nas nije upisan neki veliki broj, imamo nekoliko ruske dece ali svakodnevno zovu i interesuju se", kaže direktorka jednog privatnog vrtića na Novom Beogradu. 

Ruska deca u privatnim gimnazijama

Situacija u srednjim školama nije kao u vrtićima, pa za sada nema ruske i ukrajinske dece u srednjim školama, ali nije isključeno da je situacija drugačija u privatnim obrazovnim ustanovama:

"Nema interesovanja ruske i ukrajinske dece u državnim srednjim školama, a pogotovo ne u stručnim. Ono što sam čuo od drugih kolega se upisuju kod nas ali u privatne škole i to gimnazije. Mislim da za to postoje i opravdani razlozi, a to su prvo finansijski jer oni definitivno svojoj deci mogu da pruže privatno obrazovanje, zatim tu je i jezik a i možda da se izbegne moguća diskriminacija", kaže Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

Voze uglavnom luksuzne automobile

Na beogradskim ulicama uočen je veći broj automobila sa ruskim tablicama, uglavnom luksuznijih, koji odmah “zapadaju za oko”.

"Sve ih je više, posebno u centru grada i na Novom Beogradu. Takođe i mi imamo sve više mušterija koje prevozimo, koji su došli iz Rusije. Odmah se vidi da je reč o mladim ljudima i platežno sposobnim", rekao je jedan beogradski taksista.

Rusi sve više u Srbiji osnivaju firme

Od početka rata do 1. aprila u Srbiji su, prema podacima istraživaćkog portala Voice, registrovana 323 firme čiji su osnivači iz Rusije, što je četvrtina od ukupnog broja svih aktivnih pravnih lica čiji su osnivači iz ove države. Samo u martu u proseku je osnivano devet preduzeća dnevno, dok je 1. aprila osnovano njih 27. Najviše je osnovano 25. marta, ukupno 51.

“Više od polovine ovih novoosnovanih pravnih lica, odnosno njih 169, registrovano je za računarsko programiranje. U Beogradu sedište ima 246 pravnih lica, a u Novom Sadu 48”, piše Voice.

Interesantno je da su čak 62 pravna lica registrovana na istoj adresi - Danila Lekića Španca 1 na Novom Beogradu, od čega 60 za računarsko programiranje.

Da je ovo tek početak potvrđuju reči biznismena Toplice Spasojevića.

"Postoje nagoveštaji da će u našu zemlju doći oko 2.000 ljudi koji su radili za međunarodne korporacije u Rusiji. Neke firme su svoja predstavništva već izmestile u Poljsku, Češku i Slovačku, ali se očekuje da će se firme sa većim brojem ruskih zaposlenih pre odlučiti da dođu u Srbiju", rekao je Spasojević za Juronjuz.

Velika zainteresovanost za nekretninama

Već je poznato da je poraslo interesovanje ruskih građana kako za stanove i kuće, tako i za objekte u kojima bi mogli da smeste svoje kancelarije. Najviše se traži objekti na Dedinju i Senjaku. U obzir dolaze samo vile i to one koje ne zahtevaju značajna renoviranja. Uslov je i velika kvadratura, ali i luksuzni sadržaji poput više spavaćih soba i toaleta, te bazena, nekoliko parking mesta i prostranog, uređenog dvorišta...

"Cena ovakvih kuća ide od milion evra, pa na gore, a neretko su spremni da plate i više od dva miliona. Čini se da im cena nije toliko važna koliko to da dobiju ono što traže, a to je suv luksuz. Mi to zovemo premijum ponuda. I nisu u pitanju samo ruske IT kompanije, već i engleske i nemačke", tvrde učesnici na tržištu nekretnina.

(MONDO/Blic)