• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRBIJA PREDSTAVLJA KANDIDATURU U PARIZU: Važna prezentacija na Generalnoj skupštini BIE!

Izvor Promo

Republika Srbija, grad Beograd - zvanični je kandidat za organizaciju Međunarodne svetske izložbe (Expo) 2027. godine sa temom „Igra(j) za čovečanstvo - sport i muzika za sve”.

 Beograd na vodi.jpg Izvor: Shutterstock

To je prilika da Beograd ugosti milione posetilaca iz Srbije i iz celog sveta, i tako učvrsti status regionalnog centra kulture i umetnosti.

Republika Srbija i Beograd dokazali su, u brojnim prilikama do sada, da poseduju sposobnost, organizacione, stručne i ljudske kapacitete za organizaciju najvećih međunarodnih događaja, a organizacija ovako velikog i značajnog događaja u našem glavnom gradu podrazumeva oslanjanje na sve potencijale koje naša zemlja ima. Upravo zbog toga, ova izložba predstavlja događaj od nacionalnog značaja.

Prva prezentacija povodom kandidature Srbije održana je u junu mesecu ove godine u Parizu, tokom 170. zasedanja Generalne skupštine Međunarodnog biroa za izložbe (BIE). Ministar finansija Siniša Mali je tom prilikom izjavio da je kandidatura još jedan
pokazateljkoliko je Srbija napredovala, što je prepoznato i priznato u celom svetu. Ministar je naglasio da je Srbija ekonomski, kulturni, turistički i sportski centar ovog dela Evrope, kao i da su Republika Srbija i Grad Beograd u potpunosti spremni da organizuju manifestaciju kao što je Expo 2027

Delegacija Međunarodnog biroa za izložbe (BIE), čiji je zadatak da proceni kapacitete i mogućnosti Srbije, posetila je Srbiju tokom septembra meseca. Generalni sekretar BIE Dimitri Kerkentzes istakao je da bi organizacija specijalizovane izložbe Expo Belgrade 2027 bila izuzetno važan događaj za ceo Balkan, kao i da bi ovaj projekat podstakao dalji razvoj Beograda, i savršeno se uklopio u ono što grad i država žele da postignu u narednim decenijama.

Veoma važna prezentacije naše kandidature održaće se 28. novembra, u Parizu, na 171. Generalnoj skupštini BIE. U okviru ove prezentacije na Skupštini govoriće ministar finansija Siniša Mali, ministar sporta Zoran Gajić, gradski urbanista Marko Stojčić, i naši prestižni umetnici, zvezde domaćeg kulturnog neba – violinista svetskog glasa Stefan Milenković i glumački bard u evropskim okvirima – Miki Manojlović, uz specijalni pozdrav najvećeg sportiste i brend ambasadora Srbije, Novaka Đokovića, putem video uključenja. Tokom večeri, u skladu sa postupkom kandidature, planiran je svečani prijem za visoke zvaničnike, na kome će domaćini biti Tamara Vučić, supruga predsednika Srbije i Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije.

U junu 2023. godine, po principu jedna zemlja - jedan glas, 170 zemalja članica BIE tajnim glasanjem će izabrati zemlju domaćina.

Srbija ima ogromno i dokazano iskustvo u kreiranju atraktivnog okruženja za investicije, i lider je u privlačenju najviše stranih direktnih investicija po glavi stanovnika u poslednjoj deceniji. Ukoliko budemo domaćini Expo 2027, očekujemo da će Beograd posetiti preko 2, miliona ljudi dok će ekonomski efekat iznositi 1,1 milijardu evra, u smislu uticaja na turizam i druge industrijske grane.

U ovim danima, kada je cela nacija reprezentacija, kada sa dubokim nadama, strastima, i željama gledamo put Katara i naših Orlova, iznova postajemo svesni značaja igre kao kolektivnog leka u vremenu punom izazova u kojima živimo. Svaki put kada Novak Đoković
zasija, od severa do juga naše zemlje, sve građanke i građani Srbije podele radost igre i pobede, baš onog motiva koji je utkan u ideju poduhvata Expo 2027.

Upravo na putu uspeha jeste važno da zajedno budemo na strani Aske, našeg Nobelovca Ive Andrića, koji je u svom delu !Aska i vuk” ostavlja jedan od najvrednijih spomenika upravo – igri. "Mi i ne znamo kolike snage i kakve sve mogućnosti krije u sebi svako živo stvorenje. I ne slutimo šta sve umemo. Budemo i prođemo, a ne saznamo šta smo sve mogli biti i učiniti”. Hajde da ovu mogućnost iskoristimo, i zajedno učinimo najviše što možemo.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image