Posle više od mesec dana spomenik Vuku Stefanoviću Karadžiću je vraćen na svoje mesto, tamo gde smo svi navikli da se nalazi. Kako javlja naš reporter sa lica mesta spomenik je vraćen pažljivo, uz pomoć mehanizacije. Nakon što je spušten iz kamiona, Vuk je neko vreme proveo na zemlji pre nego što je podignut na postament. 

On je 7. novembra skinut s postamenta i poslat u Smederevo gde je, u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića, restauriran. Spomenik je skinut i poslat na sanaciju tačno na dan kada je svečano i otkriven u prisustvu gradskih zvanica i stanovnika Beograda pre 85 godina (7. novembra 1937. godine).

Posle velikih i uspešnih rekonstrukcija Spomenika Pobedniku i Spomenika zahvalnosti Francuskoj, stručna služba Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda prvo je izradila Idejni projekat sanacije i restauracije spomenika Vuku Karadžiću u 2019. godini, a Grad Beograd je za ovu godinu opredelio sredstva za izvođenje radova u visini 11 miliona dinara, čime su se stekli uslovi za sanaciju spomenika.

Podsetimo, zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je izradio Idejni projekat sanacije i restauracije spomenika Vuku Karadžiću, s obzirom da se spomenik nalazio u izuzetno lošem stanju.

Pogledajte vraćanje spomenika Vuku Stefanoviću Karadžiću:

Vraćanje spomenika Vuku Karadzicu MONDO/Uroš Arsić

Istorijat

Spomenik Vuku Stefanoviću Karadžiću otkriven je 7. novembra 1937. godine, povodom stopedesetogodišnjice Vukovog rođenja. Delo je značajnog srpskog vajara Đorđa Jovanovića. Vukov spomenik je jedan od najznačajnijih javnih spomenika u Beogradu. Koncipiran je po kanonima akademske umetnosti koja počiva na naturalizmu i verizmu, kao i na idealizaciji subjekta. Naglašena je idealizovana, portretska realističnost.

Na spomeniku, Vuk Karadžić je prikazan u donekle hijeratičnom i statičnom, sedećem stavu. Noge su mu prekrivene teškom draperijom, a u desnoj ruci je knjiga koju Vuk drži naslonjenu na koleno. Dinamika je naglašena blago rotiranim pokretom glave. Sličnu skulpturalnu formu sedeće figure, Jovanović je već ranije primenio na konceptu skulpture Guslara, izvedene za spomenik Kosovskim junacima u Kruševcu, iz 1904. godine. Sama predstava je reinterpretacija klasičnog renesansnog motiva, odnosno prikaza Mikelanđelovog Mojsija iz crkve SanPietroinVincoli u Rimu.

Spomenik Vuku Karadžiću pripada grupi reprezentativnih i monumentalnih javnih spomenika podignutih zaslužnim ličnostima srpskog naroda. Iako izveden tokom poznog perioda umetnikovog opusa, spomenik nosi sve kvalitete njegovog autorskog izraza. Zbog svojih kulturno-istorijskih vrednosti Spomenik je utvrđen za kulturno dobro Rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda iz 1965. godine.

MONDO/Uroš Arsić Vuk Karadžić spomenik

(MONDO)