• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVO JE RUTA KOJOM ĆE SE KRETATI SPASOVDANSKA LITIJA! Biće održan pomen ubijenoj deci ispred OŠ "Vladislav Ribnikar"

Autor Ivana Vlajković

Tradicionalna Spasovdanska litija održaće se 25. maja od 19 časova.

 Koja je ruta Spasovdanske litije 25 maja 2023 Izvor: ATA Images/Antonio Ahel

Tradicionalna Spasovdanska litija održaće se 25. maja od 19 časova i kretaće se beogradskim ulicama od Vaznesenjskog do Svetosavskog sabornog hrama.

Na čelu Spasovdanske litije biće kivot sa moštima Svetog vladike Nikolaja. Kako se iz crkve navodi, kivot će izuzetno, radi utehe naroda u ovim teškim danima i radi duhovnog okrepljenja, biti donet iz manastira Lelić kod Valjeva. “Njegova svetost patrijarh Porfirije je dobro sagledao i oslušnuo, dobro poznavajući srca svoje pastve, svog naroda da bi dolazak tako jednog divnog svetitelja, koji je jedan od naših najvoljenijih, da bi njegov dolazak obradovao mnoge i doneo utehu“, rekao je vikar patrijarha Petar Toplički.

Kako ističe, mošti će u 19 sati biti iznete iz Hrama Vaznesenja, nakon čega će se kratko zaustaviti na uglu ulica Kralja Milutina i Kralja Milana, gde će se održati pomen nevino stradalima u pucnjavi u OŠ “Vladislav Ribnikar“. Litija će nakon toga biti nastavljena do Hrama Svetog Save, gde će biti služen moleban, a patrijarh će se na tom mestu obratiti narodu.

"Posle toga, narod će moći da celiva mošti Svetog vladike Nikolaja, koje će biti u hramu do nedelju“, rekao je Toplički. Večeras će u svim hramovima biti održano bdenje povodom sutrašnjeg praznika, a u Vaznesenjskom hramu će u 18 časova biti sveta služba i u tom periodu će mošti svetitelja krenuti iz Valjeva.

Mi ćemo ih svečano dočekati i narod može biti prisutan kako bismo dočekali voljenog svetitelja u našem gradu“, rekao je Toplički. Na čelu litije biće patrijarh Porfirije i sveštenstvo, a Toplički je rekao da se očekuje da će učešće uzeti i predstavnici gradske vlasti, vojske, policije, ali i da će se na poziv odazvati mnoge škole, deca i roditelji.

(MONDO/RTS)

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Marko

Super, da znamo koje ulice treba sutra izbegavati..

special image