• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PAZITE DA NE “POPIJETE” KAZNU OD KOMUNALACA: Važno za sve vlasnike PASA, jedna stvar strogo zabranjena

Izvor Promo

Jedan od prioriteta opštine Stari grad jeste briga o životinjama, ali i edukacija građana o tome šta podrazumeva odgovorno vlasništvo i na koji način se adekvatno postupa sa životinjama.

 Važno za sve vlasnike PASA, jedna stvar strogo zabranjena sg2023 Izvor: Promo/Boško Bunuševac

Zato je Stari grad prva opština u Srbiji koja je potpisala ugovor o strateškom partnerstvu sa organizacijom “Animal Rescue Serbia”, koji se odnose na konkretne oblike pomoći građanima, ali i životinjama. Ovom akcijom ostvaruje se jedan vid dodatnog servisa za građane, nastao sa željom da se pomogne i građanima i životinjama kroz razne akcije i projekte, a svrha saradnje jeste smanjenje pritiska na opštinu i rešavanje određenih komunalnih problema, uz edukaciju građana o odgovornom vlasništvu i adekvatnom ponašanju prema životinjama.

Glavni problem predstavlja što životinja na ulicama ima mnogo i za to nije kriva opština, već neodgovorni vlasnici. Kada su vlasnici neodgovorni, oni izbacuju životinje na ulicu, ne sterilišu ih, ne vode računa o njima i na taj način nastaju čopori pasa i kolonije mačaka. Dakle, potrebno je edukovati građane o tome šta je odgovorno vlasništvo, u čemu opština doprinosi na način što omogućava određene resurse.

Izvor: Promo/Boško Bunuševac

Prvi projekat koji su Animal Rescue Serbia i Gradska opština Stari grad započeli nosi naziv “Pokupi da te se pas ne stidi” u okviru koga je želja da se stane na put nehigijeni i prljavštini koja pravi ruglo od ulica. Pseći izmet na trotoarima, ulicama i zelenim površinama veliki je komunalni problem koji zatičemo širom Srbije. Broj vlasnika koji skupljaju za svojim psima nakon što izvrše veliku nuždu je zanemarljiv, o čemu svedoči pravo minsko polje nesklonjenog izmeta, od čega nije pošteđen ni centar naše prestonice.

Neodgovorni vlasnici pasa koji ne čiste za njima čine boravak napolju nepodnošljivim za sve nas, ali ostavljanje izmeta iza kućnih ljubimaca nije samo bahato, neodgovorno i štetno, već i kažnjivo.

Članom 23. Odluke o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca na teritoriji grada Beograda, propisano je da je vlasnik dužan da isprljanu površinu očisti, dok je članom 36. iste odluke propisano da će se fizičko lice kazniti za prekršaj ako isprljanu površinu ne očisti bez odlaganja, novčanom kaznom u iznosu od 5.000 dinara. Ukoliko pas ili mačka, prilikom izvođenja, na bilo koji način isprlja javnu površinu, držalac životinje, odnosno lice koje izvodi psa ili mačku, obavezan je da isprljanu površinu bez odlaganja očisti.

Takođe, jedan od projekata koje opština i organizacija ostvaruje jeste kako prići životinji na pravilan način, što je aktivnost koju “Animal Rescue Serbia” izvodi kroz program „Mjau-Vau Ekspert” u okviru koga volonteri idu po školama i rade sa osnovcima. Kroz ovaj program deca kroz teorijske i praktične vežbe uče kako pravilno da prilaze životinjama, kako da se ponašaju u susretu sa nepoznatim životinjama (čoporom pasa i sl.) i mnoge druge korisne stvari. Program je zamišljen tako da se pored pravilnog ophođenja prema životinjama, deca nauče i pravilnom odnosu prema životnoj sredini.

Inače “Animal Rescue Serbia” poznata je organizacija koja već dugi niz godina pomaže svim životinjama u našoj zemlji, a čine je volonteri. Svi njihovi spasioci prolaze stručnu i profesionalnu obuku u okviru ARS-a za spasavanje sa visina, iz dubina i sa vode. Kako sami navode, bezbednost i ljudi i životinja im je na prvom mestu.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image