U pekari u Kosovskoj ulici u Beogradu snimljena su dva pacova, jedan se nalazio u vitrini sa hranom, dok je drugi u trenutku kad je nastao snimak, stajao pored kase. Ispred prehrambenog lokala u kom se odigrao nemili događaj stoji nekoliko kontejnera koji su bili prepunI đubreta kad je ekipa MONDA bila na terenu

S obzirom na to da đubre privlači glodare i razne životinje, postavlja se pitanje da li ispred prehrambenih objekata smeju da se nalaze kontejneri. "U blizini trgovačkih i ugostiteljskih objekata u kojima se prodaje hrana potrebno je i neophodno postavljanje sudova za odlaganje komunalnog otpada upravo zbog velike učestalosti odlaganja otpada, kao i količina odloženog otpada na dnevnom nivou", objašnjeno je za MONDO iz Javnog komunalnog preduzeća "Gradska čistoća". 

Kontejneri su od pekare, u kojoj su snimljeni pacovi, udaljeni svega nekoliko metara. Iz JKP "Gradska čistoća" su na pitanje koliko kontejneri moraju minimalno da budu udaljeni od prehrambenog objekta odgovorili da postoje utvrđena pravila za postavljanje kontejnera, odnosno sudova za odlaganje komunalnog otpada. 

"Uzimaju se u obzir saobraćajno-tehnički uslovi lokacije na kojoj će ovi sudovi biti postavljeni. Od primarne važnosti su preglednost i pristupačnost lokacije. Lokacija mora biti pregledna za sve učesnike u saobraćaju, lako pristupačna i bezbedna za građane koji odlažu komunalni otpad, ali i vozače i komunalne radnike JKP "Gradska čistoća“ koji prazne ove sudove. Na prvom mestu je bezbednost svih učesnika u saobraćaju", naveli su za naš portal. 

Građani mogu da upute predloge o lokacijama komunalnih sudova, JKP "Gradska čistoća“ predloge dalje upućuje Sekretarijatu za saobraćaj grada Beograda, dok Saglasnost na predloge i Rešenje o postavljanju sudova za odlaganje komunalnog otpada daju stručnjaci Sekretarijata za saobraćaj nakon što procene da li su saobraćajno-tehnički uslovi na lokaciji adekvatni.

MONDO/Uroš Arsić Pacovi u pekari

Iz Javnog komunalnog preduzeća su za portal MONDO naveli da kontejneri u Kosovskoj nisu problem što se tiče pojave pacova u pekari u ovoj ulici. "Reč je o centralnoj prestoničkoj ulici, a kontejneri u ovakvim ulicama se po programu prazne u proseku osam puta u periodu od 24 časa, svakog dana u sedmici, što znači dva, tri puta u jednoj smeni. Budući da privatni posedi ne spadaju u nadležnost JKP "Gradska čistoća“, već u nadležnost preduzeća spadaju isključivo određene javne gradske površine, potrebno je da se adekvatno obavi deratizacija pomenutog objekta u privatnom posedu, u kojem su se pojavili glodari", zaključili su za MONDO iz Javnog komunalnog preduzeća "Gradska čistoća". 

Podsetimo, iz pekare su ranije ispričali za naš portal da je deratizacija i dezinsekcija u lokalu urađena mesec i po dana pre isteka roka. Kako je navela Biljana Marković, zaposlena, deratizacija i dezinsekcija je urađena 4. decembra iako je trebalo da se izvrši tek u januaru sledeće godine. 

BONUS VIDEO: 

Ogroman pacov tiktok/@whatisnewyorkofficial